D.I.C. Veritas

BalkanInsight.com, 24.04.2023, Hrvatska će po optužnici za ratne zločine suditi Srbinu izručenom iz UK

Milenko Marić, bivši policajac snaga separatističkih vlasti hrvatskih Srba, po drugi put je izručen iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) da bi mu se ponovo sudilo po optužbama za premlaćivanje civilnih zatvorenika 1991. godine.

Ponovljeno suđenje Mariću po optužbama za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počet će u utorak u Osijeku, nakon što je po drugi put u šest godina izručen iz UK, gdje živi više od 25 godina.

Mariću (63), koji je izručen Hrvatskoj 5. aprila, sudit će se zajedno s još 11 osoba.

On je navodno 1991. godine zlostavljao zatočene civile na području Baranje, koja je u to vrijeme bila okupirana od strane separatističkih srpskih snaga i koja je bila dio nepriznate Srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina).

Mariću je 2017. godine suđeno za ista djela, ali je oslobođen optužbi. On je tada po prvi put izručen iz UK. No, Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je presudu zbog „bitne povrede postupka”, te vratio predmet na ponovno suđenje, zbog čega je Marić ponovo izručen.

Negirao je sve optužbe. „U ratu sam radio samo dobre stvari. Rizikovao sam svoj život da bih pomogao i zaštitio ljude”, rekao je on britanskim medijima.

Optužnica tereti Marića da je „sistematski učestvovao u zastrašivanju i okrutnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti, stanovnika Baranje, u mjestima Čeminac, Duboševica i Beli Manastir u avgustu i septembru 1991. godine”.

U optužnici stoji da je zločin počinio „kao učesnik oružane pobune dijela srpskog stanovništva protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske”.

Kako se navodi, Marić je 26. avgusta 1991. godine zajedno sa optuženima Velimirоm Bertićеm i Dušanоm Vukšićеm i još nekoliko pripadnika srpskih paravojnih snaga, upao u kuću čovjeka u Belom Manastiru, zatim ga odveli u policijsku stanicu i fizički ga maltretirali.

Mariću se također na teret stavlja da je 20. septembra 1991. godine u Duboševici zajedno sa optuženima Milanom Jarićem i Velimirom Bertićem i nekoliko drugih  nepoznatih pripadnika srpskih paravojnih snaga, uhapsio još jednog muškarca, odveo ga u policijsku stanicu i fizički ga maltretirao.

Optužen je i da je krajem avgusta 1991. godine u Belom Manastiru, zajedno sa optuženima Dušanom Mađarcem i Zoranom Mađarcem, uhapsio muškarca i tukao ga gumenim kablom po cijelom tijelu. Navodno su žrtvi skinuli odjeću i uzeli joj 1.200 njemačkih maraka, nakit i lična dokumenta.

Dalje optužbe uključuju i tvrdnju da je Marić, zajedno sa optuženima Milanom Jarićem, Zoranom Vukšićem i još nekoliko pripadnika srpskih paravojnih snaga, neutvrđenog datuma krajem ljeta 1991. godine odveli muškarca i njegovu suprugu iz njihove kuće u Ćemincu, te su muškarca pretukli, izbili mu deset zuba i slomili dva rebra.

Marić je optužen i da je u zatvoru u Belom Manastiru, zajedno sa Zoranom Vukšićem i drugim policajcima, ukao i udarao nogom jednog zatočenika, nenevši mu frakturu lobanje.

Marićev branilac Tomislav Filaković smatra da su njegovom klijentu povrijeđena prava jer je greškom poslat u zatvor u Požegi iako će se suđenje održati u Osijeku.

„Dakle, nemam priliku da iskoristim zakonsko pravo da se sastanemo i dogovorimo oko odbrane. To znači da mu je ugroženo pravo na branioca jer je 100 kilometara udaljen od Osijeka”, kazao je Filaković za BIRN.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.