D.I.C. Veritas

balkans.aljazeera.net, 27.06.2018, Grabar-Kitarović: BiH je poseban slučaj

Hrvatska predsjednica komentirala je i doček hrvatskih igrača, rekavši da su joj pjesme Thompsona ‘iznimno drage i omiljene te dobre za nacionalno zajedništvo’.

Bitno je da se Hrvatska bori za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, jer svi pomalo dižu ruku od BiH, izjavila je u intervjuu za Deutsche Welle hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govoreći o odnosima u regiji, navodeći i da će vrlo rado otići u Beograd kada bude napravljen napredak u rješavanju pitanja nestalih osoba.

„Držim da nije sve tako crno kao što u ovom trenutku izgleda. Držim da činjenica da se Hrvatska doista bori za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata u BiH jest iznimno bitna. Jer bojim se nažalost da svi pomalo dižu ruke od Bosne i Hercegovine. A BiH je upravo taj poseban slučaj koji treba gledati posebno i koji treba uključiti u proces europskih integracija, pa i bez obzira na stupanj ispunjavanja reformi. I mislim da se moramo više angažirati”, rekla je hrvatska predsjednica.

Dodala je i da se boji tenzija sa Srbijom uoči obilježavanja godišnjice Oluje, ali da želi ”rješavanje otvorenih pitanja, na temelju dobrosusjedskih odnosa i međusobnog poštovanja i poštivanja pravila međunarodnog prava.”

U Beograd će, kako je rekla, otići vrlo rado kad se postave konkretne pretpostavke za tu posjetu, odnosno kad bude napravljen konkretan napredak: „Za mene je to prije svega pitanje rješavanja nestalih osoba.”

‘Nastojim ne uvrijediti modernu Srbiju i Srbe’

Kazala je kako je Oluja bila „čista operacija”, ali i dodala da su se „nažalost nakon Oluje dogodili zločini koje treba sankcionirati”.

Hrvatska predsjednica je u intervjuu osudila sve totalitarne režime, od nacizma i fašizma do komunizma. Na pitanje o ovosedmičnoj poruci u Jasenovcu, gdje je bila zajedno s izraelskim predsjednikom, kazala je: „Taj zločin se dogodio i treba ga priznati. Apsolutno osuđujem sve manipulacije brojem žrtava u Jasenovcu, mislim da trebamo ustrajati na povijesnoj istini na temelju istine i Ustava RH ići dalje.”

Na opasku novinara kako joj se često upućuje kritika da zavisno od prilike formulira svoje poruke, često i oprečne, Grabar-Kitarović je uoči obilježavanja godišnjice operacije Oluja, napomenula: „Naravno da kad sam u Kninu govorim više o tom drugom korijenu, o Domovinskom ratu kao temelju suvremene Hrvatske. Pritom nastojim ne uvrijediti modernu Srbiju i Srbe kao narod ni na koji način. Sve kritike se odnose na velikosrpski režim Slobodana Miloševića. Prošle godine sam rekla da se treba pokloniti i srpskim žrtvama, civilima koji su nevino stradali tijekom Oluje ali i najviše nakon Oluje.”

Simbioza između nogometa, domoljublja i politike

Grabar-Kitarović komentirala je i sportski uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije rekavši da se nada da će Hrvatska to iskorisiti kako bi dala zamah  procesu reformi „koje su nažalost već i nekako izgubile svoj smisao i sadržaj i da ćemo Hrvatsku povesti na put prosperiteta”.

Komentirajući pisanje stranih medija koji su izrazili bojazan da bi euforija i pozitivna atmosfera domoljublja mogli dovesti do jačanja nacionalizma „u zemlju u kojoj vlada simbioza politike, sporta i patriotizma”, Grabar-Kitarović smatra da taj strah nije opravdan i da „tu simbiozu između nogometa, domoljublja pa i politike ne treba sprječavati”.

Kazala je da na krilima sportskih rezultata može profitirati i cijela država u smislu rebrendiranja Hrvatske kao jedne moderne države – kako bi postala atraktivna i ulagačima.

Doček hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu i drugim gradovima ju je učinio „ponosnom” jer, kako je rekla, tih nekoliko dana „nijednog jedinog incidenta nije bilo, nikakvih borbenih pokliča, ni ustaških pozdrava, ničega što bi iole sličilo na govor mržnje ili netrpeljivost prema bilo kome”.

‘Thompsonove pjesme su iznimno drage’

Na pitanje DW-a o skepsi, pogotovo u inostranstvu, oko toga kako je moguće da na poziv reprezentativaca na proslavi sudjeluje i pjevač čiji su koncerti u drugim zemljama zabranjivani, predsjednica Hrvatske smatra da „prije svega treba poštivati volju igrača, oni su to htjeli, oni su htjeli da na dočeku bude gospodin Thompson, to je bio čisti nacionalni ponos, nikakav nacionalizam, ništa što je upereno protiv bilo koga drugoga”.

Na opasku novinara kako su na Trgu bili i ljudi koji ne podržavaju Thompsona i ono što on simbolizira, pogotovo neke pjesme s kojima ga se dovodi u vezu, Grabar-Kitarović je odgovorila da su joj neke njegove pjesme „iznimno drage i omiljene, slušam i volim neke njegove pjesme i mislim da su dobre za nacionalno zajedništvo, stojim iza toga”.

„Ja iskreno te neke njegove pjesme koje se spominje i citira po portalima nikada nisam čula niti sam vidjela dokaze da postoje. Ali pjesma ‘Lijepa li si' to apsolutno nije, a to je himna igrača reprezentacije.”

Izvor: Agencije

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.