D.I.C. Veritas

Banija, 27.12.2012., KOMEMORACIJA POBIJENIM SRBIMA

POŽEGA – Kod spomen obeležja na raskrsnici između sela Jeminovac i Šnjegavić u Požeško-slavonskoj županiji danas je održana komemoracija srpskim civilnim žrtvama iz tih i okolnih sela pobijenih 10. decembra 1991. u akciji Hrvatske vojske.

Komemoraciji za 42 srpske civilne žrtve prisustvovali su i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predstavnici tog kraja – zamenik župana Miroslav Grozdanić, predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, predstavnici srpskih stranaka i organizacija, rodbina poginulih…
Nakon što je u pratnji počasnog voda položio venac ispred spomen obeležja, Josipović je razgovarao sa rodbinom i članovima porodica pobijenih civila, podsetio da još nisu otkriveni počinioci tog zločina i naglasio da “policija radi svoj posao”.
“Ne ponovilo se”, poručio je hrvatski predsednik.
Komomorativnom skupu prisustvovali su i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i generalni konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić.
Zamenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić rekao je da je likvidirano 18 muškaraca i 24 žene i da je 16 žrtava imalo između 70 i
86 godina.
Spomen ploču nevino stradalim meštanima Čečavca, Čečevačkog Vučjaka, Jerminovca, Ruševca i Šnjegavića podigli su meštani tih sela, uz pomoć županijskog manjinskog veća.
U tom kraju krajem oktobra 1991. hrvatske snage po naređenju kriznog štaba iz Slavonske Požege provele su prisilnu evakuaciju 26 srpskih sela smeštenih u Požeškoj kotlini, podno planina Papuk i Psunj.
Sela je napustilo 2.120 osoba, a nakon evakuacije počinje organizovana pljačka i sistematsko paljenje i miniranje srpskih kuća kako bi se prikrili tragovi pljačke i da se stanovnici napuštenih sela u njih više nikad ne bi vratili.
Deo starijih ljudi, koji nije hteo ili mogao, usled starosti i bolesti, da napusti svoja sela, stradao je prilikom sistematskog paljenja i miniranja njihovih kuća, izvestio je svojevremeno “Veritas”, dodavši da su Hrvati tvrdili da su sela uništili Srbi prilikom povlačenja kako ništa vredno ne bi palo u hrvatske ruke.
Većina meštana krenula je za BiH, a deo se sklanja u sela Vrhovci, Čečavski Vučjak i Šnjegavić, koja su odbila naredbu o evakuaciji.
U zoru 10. decembra 1991. hrvatske jedinice iz Nove Gradiške i Slavonske Požege počele su napad na ta sela koja su “pala” bez otpora, a stanovništvo krenulo da beži zajedno sa naoružanim pripadnicima teritorijalne odbrane prema Bosni, pri čemu se desio masakr ljudi kojima je danas osveštan krst i spomen obeležje i služen parastos.
Posle komemoracije, Josipović će obići povratničko selo Kusonje kod Pakraca gde će razgovarati s povratničkim porodicama i položiti venac na spomen obeležje poginulim hrvatskim vojnicima, nakon čega će učestvovati na javnoj tribini u Pakracu “Aktuelni položaj srpske zajednice na području Zapadne Slavonije”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.