D.I.C. Veritas

Banija Online, 15.12.2020, Una Novosel dobitnica nagrade ovogodišnjeg Krajiškog likovnog salona

BEOGRAD - U galeriji “Vizantija” Poslovnog sistema “Đuro Salaj” danas je otvoren 34 (21) Krajiški likovni salon u organizaciji SKD “Zora” Knin-Beograd i Udruženja Srba iz Hrvatske. Na salonu svoje radove izložilo je više od 80 umjetnika rodom iz Krajine i članovi ULUS-a.

Salon je otvorio sveštenik i umjetnik Vojislav Bilbija iz Holandije, a dobitnik ovogodišnje nagrade salona “Boris Markoš Mingo” je Novosel Una koja je završila Akademiju primjenjenih umjetnosti. Salon će biti otvoren do 25. decembra od 10 do 16 sati (Resavska 78).

Početkom osamdesetih godina 20. vijeka organizovana je prva izložba pod nazivom „Kninski likovni salon“, s namjerom da iz godine u godinu okuplja sve umjetnike s područja Krajine i tako pruži uvid u najnovije ideje stvaralaca i kretanja na likovnoj sceni i dade podsticaj umjetnicima da rade i predstave se javnosti. Kontinuitet ove izložbe na kratko je prekinut 1995. godine zbog rata. Narod je protjeran s vijekovnih ognjišta i raseljen širom svijeta. Ipak, vrijedni stvaraoci počeli su da se okupljaju oko SKD „Zora“ i odlučili su da nastave život ove značajne izložbe.

Kako se u Srbiji našao najveći broj prognanog naroda Krajine, tu svoj život nastavlja i ova izložba pod malo izmijenjenim nazivom, ali s potpuno istom idejom i konceptom izložbe. Pružajući podršku krajiškim umjetnicima, vremenom su im se priključili i oni koji su porijeklom vezani za Krajinu, a zatim i veći broj kolega iz Srbije i Bosne te se tako broj umjetnika i njihovih djela godinama povećavao, a time i broj zainteresovanih izlagača i svakako posjetilaca.

Na salonu izlažu afirmisani umjetnici, ali se prilika daje i nekolicini amatera, čiji pogled na umjetnost i želja da se bave ljepotom stvaraju šansu da se ovdje predstave. U okviru Salona izlažu se i radovi nastali u okviru likovne kolonije Umjetničkog bratstva manastra Krke, ali i djela istaknutih umjetnika koji nažalost više nisu među živima, a za života su podržavali i bili dio ovog salona. Naročit podsticaj daje se mladim autorima koji bi trebalo da nastave tradiciju i svoju djedovinu otrgnu od zaborava, prenoseći tu ljubav i budućim generacijama. Njima se tradicionalno dodjeljuje nagrada za likovno stvaralaštvo mladih „Boris Markoš Mingo“, koja je ustanovljena u znak sjećanja na mladog krajiškog umjetnika koji je poginuo braneći zavičaj 1991. godine.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.