D.I.C. Veritas

Banija, Portal 53, 05.10.2018, Dovršeno kriminalističko istraživanje ratnog zločina u Gornjoj Bučici

SISAK – Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalistička istraživanja vezana za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koje je u prvoj polovici studenoga 1991. godine, neutvrđenog dana počinjeno na području Gline u mjestu Gornja Bučica. O tome su danas na konferenciji za novinare izvijestili načelnik Policijske uprave sisačko – moslavačke Luka Pešut i voditelj Službe kriminalističke policije Igor Pasanec.

„U sklopu kriminalističkih istraživanja, utvrđeno je da tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, tada 29-godišnjak, kao zapovjednik voda minobacača u Teritorijalnoj obrani Gline, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, nije poduzeo sve radnje kojima bi spriječio napad na ljudske živote i imovinu. Trojica pripadnika njegove postrojbe, tada svi 41-godišnjaci, te drugi za sada nepoznati pripadnici te jedinice, iz dvorišta i dvije obiteljske kuće u Gornjoj Bučici izveli su četvero civila, dva muškarca u dobi od 20 i 50 godina (sina i oca Branka i Stjepana Rožankovića) i dvije žene u dobi od 62 i 70 godina (susjede Maru Rožanković i Anu Dobrenić, koje su ubijene jer su bile svjedoci). Civile su odveli do starog napuštenog rova na obližnjoj livadi gdje su ih hicima iz vatrenog oružja usmrtili, a potom iz dvorišta jednog od ubijenih ukrali traktor i drugu poljoprivrednu mehanizaciju. Tijela ubijenih ekshumirana su 1997. godine iz masovne grobnice u Gornjoj Bučici“, izvijestio je načelnik Pešut, prenosi “Portal 53”.

Dodao je kako su tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske trojica osumnjičenih, danas 56-godišnjak i dvojica 68-godišnjaka, nedostupni, dok je četvrti osumnjičeni preminuo. Policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. (Policija ne navodi identitet osumnjičenih, uz obrazloženje da su počinitelji trenutno nedostupni, a za njima su raspisane međunarodne tjeralice).

Voditelj Službe kriminalističke policije Igor Pasanec kazao je kako je motiv ovog zločina bilo koristoljublje.

„Za napomenuti je da je motiv počinitelja u ovoj situaciji bilo koristoljublje u čemu su oni, zbog krađe traktora i radnih strojeva, išli do te mjere da usmrte ne samo obitelj od koje su to otuđili, nego i moguće potencijalne svjedoke“, rekao je Pasanec, naglasivši kako rade i na istraživanju drugih ratnih zločina.

„Dana 28. rujna podignuta je optužnica i u predmetu protiv dvojice pripadnika specijalne milicije tzv. SAO Krajine koji su usmrtili obitelj Kozbašić na području Petrinje i gdje je motiv također bilo koristoljublje – ubijenima su otuđili osobno vozilo i vrijednosti koje su imali. Ovaj predmet je dio strateške procjene naše Policijske uprave, prioriteti kojima se bavimo intenzivno i kontinuirano i dobar rad se vidi kroz prezentaciju načelnika, a epilog kvalitete rada je vidljiv kroz ove optužnice koje pristižu, što znači da su dokazi koje mi prikupljamo adekvatni da počinitelji budu presuđeni za ono što su napravili“, dodao je Pasanec.

Na novinarsko pitanje ima li možda tempiranje ovih kaznenih prijava za ratne zločine veze s najavljenim skorašnjim prosvjedom u Vukovaru, Pasanec odgovora kako nema i kako je riječ o istragama koje traju već dugi niz godina, a provode se u koordinaciji s Državnim odvjetništvom.

„Ne utječu javno mnijenje ili politika, nego jednostavno trenutak kada imamo dovoljno materijalnih dokaza da bismo mogli prijaviti počinitelja“, rekao je Pasanec, dodajući kako je riječ o složenim istragama i kako se radi o počiniteljima koji su nedostupni, jer se nalaze izvan Republike Hrvatske.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.