D.I.C. Veritas

Banija.rs, 16.05.2023, 17. Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor, Krušedolska zvona 2023.

KRUŠEDOL - Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske zajedno sa Zavičajnim klubom Slavonija iz Inđije i Eparhijom Sremskom organizuju u subotu, 27. maja 2023. godine tradicionalnu manifestaciju 17. Krajiški crkveno narodni Svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2023.“ kod manastira Krušedol na Fruškoj gori. U manastirskoj crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice, liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom 20 vijeka s početkom u 9,30 sati služiće vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom sremske eparhije. Poslije trpeze ljubavi u manastirskoj blagovaonici, na pozornici ispred manastira održaće se prigodan kulturno umjetnički program. Ove godine Krušedolsku besjedu govoriće srpski istoričar i univerzitetski profesor sa Filozofskog fakulteta dr Miloš Ković.

Program predstavlja smotra duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa i više KUD-a koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja. U programu osim glumaca i pjesnika učestvovaće i više izvornih pjevačkih grupa i KUD-a sa područja Republike Srpske.

Već sada je ostvarena naša ranija zamisao da ovo saborovanje preraste u Svesrpski sabor kako bi pokazali zajedništvo i sačuvali sjećanje na zavičaj i našu bogatu istoriju. Financijski, tehnički i organizaciono i ove godine sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

Na ovogodišnji Sabor osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovih prijatelja iz Srbije, očekuje se dolazak naših sunarodnika iz zemalja u regionu kao i iz dijaspore.

Radi velikog interesa organizatori će uložiti napor da se obezbijedi prevoz za sve izbjegle i prognane koji nemaju drugog načina da prisustvuju ovom druženju. Zainteresovani mogu se prijaviti na telefon Udruženja Srba iz Hrvatske broj: 011/3231 994.

Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske

Plakat Krusedolska zvona 17

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.