D.I.C. Veritas

Banija.rs, 17.01.2021, Silvana Ljubišić koordinatorka programa “Zaželi”: Bolna istina o životu u našem Dvoru [Video]

DVOR NA UNI - Tim od 17 žena koje su djelatnice programa za pomoć u kući starim i nemoćnim osobama kroz program “Zaželi”, samoinicijativno pored svog redovnog posla organizuju i prikupljaju donacije za pomoć osobama u potrebi na području opštine Dvor. Ove humane žene, pored spremanja i osnovne brige, u kuće svojih štićenika donose vedrinu koja im olakšava težak život. Ni snijeg i loše vrijeme ne predstavlja im prepreku da ostvare svoj cilj i pomognu ljudima u nevolji koji ih željno dočekuju sa osmijehom i suzama radosnicama na licu i koji ih doživljavaju kao svoje najrođenije.

Od 2018. godine do oktobra 2020. godine program je sprovodio Rehabilitacijski centar za stres i traumu da bi potom projekat za 2021. godinu podržala opština Majur i LAG (Lokalna akcijska grupa) “Una”. Time je obezbijeđen neprekidan rad programa.

Na čelu tima je Silvana Ljubišić iz Dvora koja od 2011. godine samoinicijativno radi kao njegovateljica sa starim, hronično oboljelim i nepokretnim osobama.

“Želim pružiti koliko je to moguće dostojanstven odlazak našim starim ljudima. Na žalost podršku opštine Dvor nisam imala. Uspjela sam zahvaljujući ljudima koji žele pomoći i vide da je manjak socijalnih usluga zapavo nebriga vladajućih o starima. Moj rad, trud i solidarnost prepoznala je i udruga iz Zagreba, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, tako da od 2018. godine radim kao lokalni koordinator u sektoru socijalnih usluga. Na terenu opštine Dvor imam 17 žena njegovateljica i 140 korisnika kroz program Zaželi koji financira EU iz Evropskog socijalnog fonda.” – priča za Banija Online Silvana.

Donacije, kako kaže, uglavnom prikuplja sama preko prijatelja, rodbine i drugih humanih ljudi, kako bi na bilo koji način osigurala pakete za korisnike. Potres je ostavio traga i na dvorskoj opštini.

“Šta se tiče stanja nakon potresa, na žalost, oni žive ovako 30 godina. Mislim da je potres otkrio samo jednu tužnu i bolnu istinu života, bolesnih, starih i nemoćnih na čije su muke odgovorni zažmirili. Žao mi je ako sam previše iskrena, ali raditi na terenu i gledati ovo godinama istovremeno biti nemoćan kao i oni je jako teško. Potres je samo svjetlo koje je otkrilo našu Baniju kakva je uistinu. Tužno je da oni koji vladaju zapravo su skrivali sve to godinama. Mladih je u Dvoru sve manje. Ostalo je ovo starosti tužne.” – kaže nam Silvana.

“Naš program je poseban jer sam spojila zdravstveno-socijalne usluge. Ja težim palijativi više (sveobuhvatna njega). Stručno usavršavanje za njegovateljicu s paliativnim pristupom sam završila 2016. godine. Ipak naš rad primjete obrazovani i pametni ljudi koji nam daju podršku i guraju naprijed.” – optimistična je Silvana Ljubišić.

Dvije su lokacije u Dvoru na koje se mogu javiti osobe kojima je potrebna odjeća i obuća, Trg bana J. Jelačića 15. u prostorijama Udruge umirovljenika te na lokaciji ul. Mile B. Čađe preko puta autobusnog kolodvora.

“Kod kuće je najbolje”

O radu projekta “Zaželi” na teritoriji Općine Dvor snimljen je i dokumentarni film, u kome su gledaoci svjedoci požrtvovanosti ovih humanih žena i stanja ovog zaboravljenog dijela Banije.

Film je režirala Biljana Čakić, dobitnica brojnih nagrada, rođena 1967. godine u Vinkovcima. Snimatelj filma je Boris Krstinić, a montažu je radio Darko Bušnja. U filmu je korištena muzika kompozitora Bojana Đurića, koju izvodi Etno grupa KUD Una iz Novog Grada. Film je producirao zagrebački Rehabilitacijski centar za stres i traumu.

Obavezno ga pogledajte!

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.