D.I.C. Veritas

Banija, SDSS,11.08.2017, Sahranjen dr Đuro Zatezalo

DONJE DUBRAVE - Na mjesnom groblju u Donjim Dubravama kraj Ogulina juče je (četvrtak) sahranjen dr. Đuro Zatezalo – bard srpske istoriografije u Hrvatskoj. Emotivno, ljudski i profesionalno je čitav životni i profesionalni vijek bio vezan iz istoriju Srba u Hrvatskoj posebno izučavajući i objavljujući istorijsku građu stradanja Srba Like, Korduna i Banije tokom Drugog svjetskog rata.

Po završetku rata tada mladi učitelj po školama slunjskog i ogulinskog kotara, potom profesor u karlovaačkoj srednjoj ekonomskoj školi, zainteresovao se za istoriju svojeg naroda, te je vođen željom da istina vremenom ne bude prepuštena zaboravu magistrirao je i doktorirao istorijske nauke. Bio je osnivač i 30 godina direktor Histrorijskog arhiva u Karlovcu instutucije koje je za njegova upravljanja objavila čak 35 raznih izdanja o stradanjima naroda.

- Đuro nije dijelio ljude. On je spajao ljude, pa danas njegovoj sahrani prisustvuju ne samo Srbi iz svih krajeva Hrvatske već i Hrvati kao i drugi narodi. Jer Đurino djelo, njegove knjige koje ostavlja iza sebe i po kojima ćemo ga trajno pamtiti – dobro je za sve, rekao je opraštajući se od dr. Zatezala predsjednik SDSS-a prof.dr Milorad Pupovac.

Autor je stotinjak raznih naučnih radova i knjiga u kojima je detaljnije pisao o događajima iz rata, žrtvama, okolnostima u kojima su dizani oružani ustanci te o djelovanju i radu ogranaka Komunističke partije. Jedno od njegovih kapitalnih djela je knjiga”Radio sam svoj seljački i kovački posao” koja je upravo ovih dana doživjela drugo izdanje u kojoj je objavio svjedočanstva genocida nad Srbima. Zadnja promocija drugog izdanja bila je u Krnjaku svega nekoliko dana prije smrti dr. Zatezala, a tokom jeseni i zime planirao je promocije u Srbiji i Republici Srpskoj.

  • Banija Online Foto
  • Banija Online Foto
  • Banija Online Foto
  • Banija Online Foto

Zahvaljujući njemu više se zna o ustaškom logoru Jadovno o čemu je uključujući i poimenično žrtve objavio knjigu “Jadovno: kompleks ustaških logora 1941”. Istraživao je i zločine u Jasenovcu, a brojni zapisi su ostali neobjavljeni za njegova života. Uz naučni rad bio je aktivan i u brojnim društvenim aktivnostima, kako unutar srpske tako i šire društvene zajednice. Uz ostalo bio je i potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH od 2003. do 2011. godine.

Sahrani dr. Zatezala među tristotinjak okupljenih poštovaoca bili su i brojni članovi Samostalne demokratske srpske stranke čiji je bio simpatizer. Nažalost, iako je dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Karlovca, sjenima svojeg sugrađanina nije se došao pokloniti niko iz aktuelenih gradskih i županijskih struktura.

Osim dr. Pupovca od svojeg sumještanina biranim riječima oprostio se Čedomir Višnjić, takođe hroničar srpske istorije i bivši dugogodišnji predsjednik “Prosvjete”.

Dr. Zatezalo rođen je 1931. godine, a umro 6. avgusta 2017. od posljednica trovanja dimom dok je pokušavao gasiti vatru koje je iznenada planula u blizini njegove rodne kuće u Donjim Dubravama gdje je tokom ljeta boravio. Osim njegovih knjiga koje ga čine besmrtnim, iza dr. Đure Zatezala ostala su dva sina i petoro unučadi.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.