D.I.C. Veritas

BBC, 23.05.2024, Genocid u Srebrenici: Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju o Danu sećanja

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u Njujorku usvojila je Rezoluciju o Srebrenici. Za usvajanje su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, uz 68 uzdržanih.

Dokumentom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, osuđuje negiranje genocida, kao i veličanje ratnih zločinaca.

Predlagači dokumenta su bile Nemačka i Ruanda, uz podršku tridesetak zemalja kosponzora.

Antje Lendertse, predstavnica Nemačke u UN, pozvala je pre glasanja zemlje da podrže rezoluciju, ističući da ona „nije usmerena ni protiv koga, posebno ne protiv Srbije”.

„Usmerena je isključivo protiv počinilaca genocida”, navela je Lendertse, dodajući da su „sve etničke zajednice tokom rata stradale”, kao i da je cilj da „sve žrtve budu prepoznate”.

Zvanični Beograd se protivio usvajanju, tvrdeći da bi na taj način srpski narod bio proglašen za „genocidan”, dok rezoluciju u Sarajevu nazivaju prilikom za nastavak pomirenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju ponovio da Srbija „podjednako žali žrtve na svim stranama”, ali i pitao zbog čega te rečenice nema u rezoluciji.

„Znate zašto je nema? Zato što oni to ne misle”, rekao je Vučić.

Rezolucija o Srebrenici, kako je naveo, regionu neće doneti pomirenje, već će „otvoriti Pandorinu kutiju” i uslediće na desetine zahteva za slične rezolucije po pitanju genocida.

„Ovde se ne radi o pomirenju i nije reč o sećanjima, ovo je nešto što će samo da otvori stare rane i što će napraviti politički haos, i to ne samo u našem regionu već i šire.”

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ubili su u julu 1995. više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka u Srebrenici, mestu u današnjoj Republici Srpskoj (RS), jednom od dva entiteta Bosne i Hercegovine (BiH).

Međutim, oko genocida u Srebrenici saglasnosti nema ni tri decenije kasnije, uprkos presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova.

Ko je kako glasao?

  • Od evropskih zemalja, protiv rezolucije su, uz Srbiju, bili još Rusija, Belorusija i Mađarska. Od svetskih sila, to je uradila još Kina, a protiv su bili i Antigva i Barbuda, Kuba, Komorska ostrva, Demokratska republika Kongo, Dominikanska republika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe i Sirija.
  • Rezoluciju su podržale zemlje zapadne Evrope, sve zemlje bivše Jugoslavije – Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija - kao i Albanija, Australija, Kanada, Japan, Iran, Irak, Indonezija, Libija, Mjanmar, Turska, Sjedinjene Države.
  • Od evropskih zemalja, uzdržani su bili samo Gruzija, Jermenija, Kipar, Grčka i Slovačka, kao i Argentina, Brazil, Kamerun, Gana, Meksiko, Nigerija.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.