D.I.C. Veritas

Beta, 19.07.2015., Na aerodromu u Tivtu uhapšen general Borislav Đukić

General bivše JNA Borislav Đukić (67)  uhapšen je na tivatskom aerodromu zbog ratnog zločina nad civilima u ratu 1990-ih godina u Hrvatskoj, saopštio je danas Dokumentacioni centar “Veritas”.

Prema tim navodima koje prenose podgorički mediji, srpski general u penziji je po poternici hrvatskih vlasti uhapšen u subotu uveče prilikom povratka za Beograd.

Crnogorski državmi organi se za sada nisu oglasili o tome.

Đukić je državljanin Srbije, a na istoj hrvatskoj optužnici je i general Ratko Mladić, nekada komandant 9. Kninskog korpusa JNA.

Đukić je bio zamenik komandanta Glavnog štaba Srpske Vojske Krajine, i svedok odbrane na suđenju bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću i predsedniku Republike Srpske Krajine Milanu Martiću.

Po dokumentaciji “Veritasa”, Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči.

Tom optužnicom su obuhvaćeni i general Mladić, tadašnji komandant 9. Kninskog korpusa JNA, general Mile Novaković, tadašnji komandant Srpske vojske Krajine i major Milan Korica, tadašnji komandant svih pograničnih jedinica Milicije Republike Srpske Krajine.

Optuženima je već 1993. određen pritvor, te je za njima raspisana poternica koja je još na snazi.

Hrvatska optužnica iz 1995. godine Mladića i ostale tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u januaru 1993. godine.

Po toj optužnici, generali Mladić i Novaković izdali su 28. januara 1993. godine nalog Đukiću i Korici, a oni svojim potčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje.

Postavljeno je 30 tona eksploziva, nakon čega su, kako se navodi u optužnici, nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima.

Po dokumentaciji “Veritasa”, čije delove prenose podgrički mediji, od eksplozije se srušio deo brane, a šteta je procenjena na 25,55 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

U optužnici se navodi da je, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika centrale, sprečen “cilj rušenja brane potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika gradova Sinja, Trilja i Omiša”, nizvodno od reke Cetine.

Ime Borislava Đukića je na spisku Tužilaštva Hrvatske za suđenje zbog ratnih zločina pred hrvatskim pravosuđem, koji je pre dve godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.