D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.01.2024, ŽS u Splitu: ročište za glavni pretres protiv optuženog Borislava Đukića zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas se zakazano ročište za glavni pretres u drugom ponovljenom postupku protiv Borislava Đukića (1948) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužnicom iz 1995. godine optužilo je genrala Ratka Mladića (1943), komadant 9. kninskog korpusa JNA, Borislava Đukića (1948), komadanta 221. motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, majora Milana Koricu (1944),  komadanta svih pograničnih jedinica Milicije RSK i generala Milu Novakovića (1950),  komadant Srpske vojske Krajine (SVK), zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u januaru 1993. godine.

Generali Mladić i Novaković terete se da su 28. januara 1993. izdali nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, koji je potom aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima. Zbog eksplozije došlo je do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na brani. Nastala šteta procijenjena je na 25 milijuna i 550 hiljada DEM. Zahvaljujući pravodobnoj intervenciji radnika HEP-a, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika gradova smještenih nizvodno od rijeke Cetine:  Sinja, Trilja i Omiša.

General Borislav Đukić je na osnovu međunarodne hrvatske potjernice uhapšen  18.07.2015. godine u Tivtu (Crna Gora). Njegovo izručenje zatražila je i Srbija, čiji je državljanin i gdje je imao prebivalište, za isto djelo.  Nadležni sud u Crnoj Gori utvrdio je da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje i Srbiji i Hrvatskoj. a nadležni ministar u Crnoj Gori odlučio je da se  izruči u Hrvatsku, gdje je i ekstradiran 08.03.2016. godine.

Pošto su Korica i Novaković u međuvremenu umrli a Mladiću se sudilo pred Haškim tribunalom, Đukiću se jedinom sudi u ovom predmetu.

Nepravosnažnom presudom Županijskog suda u Splitu od 23.11.2018. godine Đukić je proglašen krivim i osuđen na devet godina zatvora, uz obavezu da Hrvatskoj elektroprivredi u roku od četiri godine po pravosnažnosti presude nadoknadi štetu u iznosu od 17,5 miliona evra.

Vrhovni sud RH rješenjem od 06.12.2019. ukinuo je prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Nakon ponovljenog postupka Županijski sud u Splitu ga je presudom od 07.12.2020. ponovo proglasio krivim i osudio na 10 godina zatvora.

Rješenjem Vrhovnog suda  RH od 4.5.2022. godine ukinut je istražni zatvor protiv opt. Borislava Đukića te se isti ima odmah pustiti na slobodu. Međutim, optuženi Đukić zadržan je u istražnom zatvoru u drugom kriv. predmetu, koji se protiv njega vodi pred istim sudom takođe zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Vrhovni sud  RH rješenjem od 31.5.2022. godine ponovo je ukinuo presudu prvostepenog suda i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odluku.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.