D.I.C. Veritas

Beta, Blic, 23.02.2016., KONTROVERZNI HRVATSKI MINISTAR PROVOCIRA “Jedina istinska pobeda Hrvata je ona u ratu iz 90-tih”

Kontroverzni ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović ponovio je danas da je za njega jedina istinska pobeda hrvatskog naroda u 20. veku ona u ratu početkom 90-tih.

“Jedina istinska pobeda u 20. veku, u kojoj se prepoznaje celi hrvatski narod, pobeda je u Domovinskom ratu”, rekao je Hasanbegović u Pakracu gde kao posebni izaslanik predsednice Kolinde Grabar-Kitarović učestvuje na parastosu i sahrani zemnih ostataka četvorice Episkopa pakračkih, prenela je regionalna N1 televizija.

On je rekao i da “mir, poštovanje i tolerancija treba da budu temelj života u našoj zajedničkoj i jedinoj domovini Hrvatskoj”.

U Pakracu su i članovi Svetog sinoda SPC, na čelu sa patrijarhom Irinejom.

Slavonski episkop Jovan Ćulibrk rekao je u ponedeljak za Večernji list da predsednica ima pravo da pošalje koga hoće i on je dobrodošao.

“Nije moje da raspravljamo o nečijoj podobnosti. Crkva Božja prima sve, a na Vladi je da prosudjuje je li neko za ministra ili nije”, rekao je episkop odgovarajući na pitanje kako SPC gleda na posetu kontroverznog ministra kome se pripisuju simpatije za ustaški pokret.

Prema njegovim rečima, Hasanbegović je kao ministar kulture jedina osoba koja može meritorno da predstavlja državu jer Sveti sinod dolazi u Pakrac da pogleda kako se odvijaju radovi na obnovi saborne crkve i episkopskog dvora, za koju je novac dala i država.

Odmah po izboru na ministarsku funkciju, Hasanbegović se našao u centru pažnje javnosti zbog svojih izjava da je antifašizam floskula i i da je rat iz 90-ih jedini iz kojeg su Hrvati u 20. veku izašli kao istinski pobednici.

Potom se našao u novom skandalu pošto je nedeljnik srpske nacionalne manjine Novosti objavio njegovu arhivsku fotografiju uz koju su naveli da se aktuelni ministar 1996. fotografisao s ustaškom kapom i da je u časopisu “Nezavisna Država Hrvatska”, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Ministar kulture izjavio je da je izložen javnom progonu, a da je “uvek jasno isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza, već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u istoriji hrvatskog naroda čija sena i zloduh do danas stoji nad hrvatskim narodom”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.