D.I.C. Veritas

Bjelovar.live, 06.09.2023, EKSKLUZIVNO – Jure Šimić pravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin protiv JNA oficira

Vrhovni sud u Zagrebu pravomoćno je oslobodio Juru Šimića, bivšeg ratnog predsjednika Kriznog štaba Grada Bjelovara, optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ekskluzivno doznaje Regionalni portal Bjelovar.live koji je u posjedu oslobađajuće presude.

Vrhovni sud odbio je žalbu državnog odvjetnika i potvrdio presudu Županijskog suda u Rijeci od 2. listopada 2019. godine.

Njome je Šimić oslobođen optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika koji se navodno dogodio prilikom oslobođenja bjelovarske vojarne ‘91.

 

Optužen da je naredio likvidaciju JNA oficira

Šimića se teretilo da je nakon oslobođenja bjelovarske vojarne tadašnjeg imena ”Božidar Adžija” 29. rujna 1991. godine, od 18 do 19.30 sati, iz kolone zarobljenih 60 oficira i 150 vojnika JNA izdvojio tri vojna lica.

Bio je to zapovjednik 265. mehanizirane brigade pukovnika Rajko Kovačević, potpukovnik Miljko Vasić te kapetan 1. klase Dragiša Jovanović.

Šimića se teretilo da je nepoznatoj grupi naoružanih pripadnika hrvatsko–redarstvenih snaga naredio da trojicu vojnih lica odvedu na stranu i zatim ubiju, što su ovi učinili pucanjem iz vatrenog oružja.

 

Agonija duga 14 godina 

Istraga protiv Šimića je, podsjetimo, pokrenuta tijekom 2009. godine temeljem kaznene prijave PU bjelovarsko-bilogorske.

Početkom studenog 2010. godine Šimić biva uhićen u Bjelovaru pod sumnjom u ratni zločin.

Tijekom 2014. godine Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci protiv njega podiže optužnicu kojom ga je tereti za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodno pravo, odnosno ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.Zbog toga mu je prijetila kazna od 5 do 20 godina zatvora.

Šimić nikome nije mogao zapovijedati 

Vrhovni sud je tijekom odlučivanja o žalbi državno odvjetništva utvrdio kako je prvostupanjski sud u Rijeci pravilnom ocjenom dokazne građe s pravom utvrdio da optuženi Jure Šimić nije imao nikakve uloge u zapovijedanju akcijom oslobađanja vojarne, kao niti u zapovijedanju kako vojnim postrojbama, tako niti jedinicama Ministarstva unutarnjih poslova, bilo temeljene ili specijalne policije.

Samim time nije mogao u tom smislu naređivati, već je njegova funkcija bila isključivo politička.

 

Vještaci: Oficiri su stradali od eksplozivnih ozljeda

Prvostupanjski sud u Rijeci je kao relevantan dokaz uzeo rezultate sudsko-medicinskog i balističkog vještačenja tijela trojice smrtno stradalih JNA oficira u bjelovarskoj vojarni te na temelju toga, između ostalog također oslobodio Šimića.

Mišljenje vještaka nedvojbeno je prihvatio i Vrhovni sud te potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

Naime, rezultatima obdukcije mrtvih tijela oficira JNA nedvosmisleno proizlazi da su sva trojica oštećenika umrla nasilnom smrću, ali od posljedica zadobivenih eksplozivnih ozljeda, a ne i strijelnih ozljeda.

 

Šimić je uspio dokazati nevinost

Vrhovni sud je na koncu odbio žalbu državnog odvjetnika ocijenivši ju neosnovanom te time potvrdio prvostupanjski presudu Županijskog suda u Rijeci čime je okončana 14 godina duga mučna, životno – pravosudna Šimićeva bitka da dokaže svoju nevinost.

Nakon presude vrhovnog suda Jure Šimić danas sa sigurnošću može reći kako je slobodan čovjek, bez ijedne mrlje iz Domovinskog rata, odnosno perioda kada je sudjelovao u oslobođenju svog Bjelovara.

 

Odvjetnik Krivačić: Vjerovali smo u branjenikovu nevinost

Šimića koji je danas slobodan čovjek, od samog početka je branio poznati bjelovarski odvjetnički par Zorislav Krivačić i Dalibor Divić koji danas imaju svaki svoju odvjetničku praksu.

Kako smo pisali OVDJE, od trenutka kada su preuzeli obranu Šimića, vjerovali su da će sudski proces završiti u korist njihova branjenika.

– Tijekom ovog maratonskog procesa saslušano je 30-ak svjedoka od koji je većina potvrdila iskaz našeg branjenika da se na dan kada je oslobođena vojarna ondje nije nalazio. Dio svjedoka, a tu mislim na one s druge strane granice protiv kojih su podignute pravomoćne optužnice, iskazivalo je protiv Šimića, a priča im je svaki put bila drugačija. Dakle, njihovim iskazima sud nije mogao vjerovati iz više razloga. Kolega Divić i ja smo od prvog trenutka čvrsto vjerovali u nevinost našeg branjenika, a to se na koncu tako i pokazalo – kazao je za Regionalni portal Bjelovar.live odvjetnik Krivačić.

 

Šimićev slučaj jedinstven takav u Hrvatskoj?

Zanimljivost ovog slučaja, ističe, jest taj da je Šimićev slučaj možda i jedini takav u Hrvatskoj da je jedna osoba optužena za ratni zločin oslobođena već na sudu prvog stupnja.

– U slučajevima optužbe za ratni zločin donose se presude pa se ukidaju i tako po nekoliko puta. To su višegodišnji procesi koji traju. No, u ovom slučaju je već Županijski sud u Rijeci kao prvostupanjski sud donio oslobađajuću presudu, što je zaista rijetkost – kazao je Krivačić.

Prije Šimićevog slučaja vodio je još jednu pravnu bitku u kojoj je branio klijenta optuženog za ratni zločin. I njega je također uspješno, a što je najbitnije pravomoćno, oslobodio krivnje.

 

Jedan od utemeljitelja bjelovarskog HDZ-a

Inače, Šimić je bio utemeljitelj HDZ-a u Bjelovaru još 1989. godine, da bi nakon prvih demokratskih izbora, u proljeće 1990. godine bio izabran za predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine Općine Bjelovar.

U srpnju 1991. godine kad je srbijanska agresija prerasla u totalni rat protiv Hrvatske, Šimić je odlukom Franje Tuđmana postavljen za predsjednika Kriznog štaba Bjelovarsko-bilogorske regije, a u rujnu je imenovan za predsjednika Kriznog štaba Općine Bjelovar.

 

Nakon što je izdao knjigu – novi problem

Bio je svojevremeno i član Središnjeg odbora HDZ-a, a nakon što se u to vrijeme javno, politički, a kasnije u svojim knjigama otvoreno suprotstavljao kriminalnim djelatnostima koje su bujale unutar nove-stare vladajuće strukture, postupno je eliminiran iz upravljačke strukture.

Novi problemi po Šimića su krenuli 1997. godine, nakon što je objavio knjigu ”Bjelovar u Domovinskom ratu” u kojoj je imenima i prezimenima spominje osobe koje su prema Hrvatskoj postupale kao prema Domovini, a koje kao prema potencijalnoj i željenoj imovini.

Ali to je neka posve druga priča…

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.