D.I.C. Veritas

Blic, 01.12.2017, Hrvatska je zbog svojih svirepih zločina Srbima isplatila milione evra, a sada će morati i Bošnjacima

Presuda Haškog tribunala protiv šestorice pripadnika takozvane Herceg-Bosne, a u kojoj je potvrđeno da je bilo reč o udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Franjom Tuđmanom, definitivno će imati i finansijske posledice po Hrvatsku.

Naime, porodice bošnjačkih žrtava moći će od hrvatske države da traže odštetni zahtev, baš kao što godinama unazad odštetu od Hrvatske naplaćuju i “hrvatski” Srbi. U te svrhe do sada su iz njihove državne kase isplaćeni milioni evra.

 Hrvatska je jedina država u regionu za koju je presudom jasno potvrđeno da je ratovala na teritroriji BiH, odnosno da su njeni vojnici počinili zločine nad muslimanskim stanovništvom. Prekjučerašnjom presudom u Hagu navedeno je da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je učestvovao politički i vojni vrh Hrvatske.

Advokat Anto Nobilo izjavio je da porodice žrtava čija su imena pomenuta u presudi mogu da traže finansijsku odštetu i sasvim sigurno će je dobiti, kao što novac od države potražuju i Srbi.

- Na isti način i porodice “hrvatskih” Srba, čiji su bližnji ubijeni kao žrtve ratnih zločina, a za koje je sudski dokazano da su ih počinili pripadnici hrvatske vojske i policije, nakon pravosnažne presude ostvaruju pravo na naknadu štete – rekao je Nobilo.

Pred hrvatskim sudovim godinama se vode postupci za odštetu porodicama ubijenih civila i vojnika, kao i ranjenim Srbima, koji su pominju u presudama za ratni zločin Haškog tribunala i hrvatskih pravosudnih organa. Novčana nadoknada se dobija na osnovu Zakona o odgovornosti države Hrvatske za štetu uzrokovanu od pripadnika oružanih i redarstvenih snaga. Zakon predviđa da maksimalan iznos koji može da bude isplaćen po članu porodice iznosi 250.000 kuna, što je nešto više od 33.000 evra.

Ko sve može da podnese odštetni zahtev

Odštetni zahtev mogu da traže roditelji, deca, kao i braća i sestre ukoliko su sa žrtvom živeli u istom stambenom prostoru. Nobilo je naveo da se članovima porodica, prema dosadašnjoj praksi sudova u Hrvatskoj, isplaćuje odšteta od po 220.000 kuna ili oko 30.000 evra.

- Ukoliko nije poznat ubica, odnosno ukoliko presudom nije potvrđeno da su žrtvu ubili ili ranili pripadnici hrvatske vojske, sudovi ne prihvataju zahtev za odštetu. Porodice žrtava pravdu mogu potražiti i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ali je visina odštete tamo značajno manja. Ona ide do 20.000 evra za celu porodicu – kaže za “Blic” Savo Štrbac, direktor “Veritasa”, koji dodaje da je u najmanje 15 slučajeva Evropski sud u Strazburu doneo presudu u korist porodica srpskih žrtava iz Hrvatske.

Hrvatska naplaćuju štetu od svojih osuđenika

Zanimljivo je i da nakon isplate štete žrtvama porodica, Hrvatska taj novac potražuje od osuđenika za ratni zločin. To je bar slučaj sa Mihajlom Mišom Hrastovim od kog, kako pišu hrvatski mediji, država traži da joj isplati oko 6,5 miliona kuna ili oko 860.000 evra. Toliko okvirno iznosi do sada isplaćena odšteta porodicama njegovih žrtava.

Naime, Hrastov je osuđen za ubistvo 13 zarobljenih srpskih rezervista i nanošenje teških telesnih povreda na Koranskom mostu, a proces protiv njega trajao je čak 23 godine.

Na pravdu pred hrvatskim sudom i dalje čeka Svetozar Šarac, koji je preživeo zločin upravo na Koranskom mostu. Njega je spaslo što je rafal pogodio čoveka ispred njega i zaštitio ga svojim telom. Dobio je jedan metak u drugo rebro, a kad su hrvatski vojnici shvatili da je preživeo udarili su ga kundakom i “isterali” mu oko. Kasnije je tučen i maltretiran, a život mu je spasio jedan hrvatski policajac, koji je prijavio slučaj posmatračima EU.

Prema našim informacijama i on je tražio odštetu od Hrvatske i traj proces je u toku.

Koliko je tačno novca isplaćeno porodicama srpskih žrtava i ranjenima iz Hrvatske, nije poznato. Samo u slučaju Koranskog mosta ta cifra je blizu 900.000 evra, a isplaćivanje odšteta još nije završeno. Pravo na nadoknadu štete imaju članovi porodica Srba ubijenih i povređenim u Medačkom džepu, Gospiću, logoru Lora, akciji “Oluja”…

 

Nataša Latković

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.