D.I.C. Veritas

Blic, 04.07.2014., General Vlado Trifunović oslobođen odgovornosti za zločine JNA u Sloveniji

Viši sud u Mariboru pravosnažno je oslobodio bivšeg generala JNA Vladu Trifunovića odgovornosti za zločin nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji juna 1991. godine, izjavio je njegov advokat.

Slovenački advokat Gorazd Fišer, koji zastupa Trifunovića, kaže za list “Danas” da je Viši sud u Mariboru prihvatio sve argumente prvostepenog suda i ocenio ih kao pravilne.

U istoj presudi pukovniku JNA Berislavu Popovu ukinuta je osuđujuća presuda i vraćena prvostepenom sudu na novo suđenje, prenosi “Danas”.

- U odbrani sam isticao da je general Trifunović bio karika između generala Konrada Kolšeka, koji je bio komandant Pete armijske oblasti, a Trifunović je te naredbe s višeg mesta prosleđivao niženadređenom pukovniku Popovu. U tome nije bilo elemenata nikakvih dejstava, ali kao što smo videli kad je u pitanju politika, može biti svašta – rekao je Fišer i istakao: “Znači, postupak protiv generala Trifunovića je završen”.

On objašnjava da tužilac ima mogućnost da uloži vanredni pravni lek, odnosno da podnese zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu Slovenije, “ali tu nema mnogo mogućnosti”.

- Vrhovni sud ne bi mogao da preinači presudu, već samo da konstatuje da je povređen zakon – zaključuje advokat Fišer za “Danas”.

Tužilaštvo u Murskoj Soboti teretilo je generala Trifunovića, bivšeg komandanta Varaždinskog korpusa, po komandnoj odgovornosti.

Prema stavu tužilaštva, general Trifunović je kao pretpostavljeni komandant Varaždinskog korpusa izdao naređenje pukovniku Popovu, komandantu kasarne Kalnički partizani u Varaždinu, da u Sloveniji zaposedne granične prelaze sa Austrijom – preko Ormoža, Ljutomera do Gornje Radgone.

U sukobima sa slovenačkim teritorijalcima poginula su petorica, ranjeno je 17 vojnika JNA, a zarobljeno 30. Uništeno je dvadesetak vozila, od toga 12 borbenih.

Tada je poginuo i jedan pripadnik slovenačke TO.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.