D.I.C. Veritas

Blic, 14.08.2018, SRAMNA ODLUKA SUDA U HRVATSKOJ Ustaški pozdrav “Za dom spremni” proglasili legalnim i dali SUMANUTO OBJAŠNJENJE

Sudeći po najnovijoj sudskoj presudi, uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” postaje legalno u Hrvatskoj. Naime, Prekršajni sud u Požegi presudio je da je taj pozdrav “izraz volje i legitimiteta vlasti u Hrvatskoj”.

To je još jedna u nizu oslobođavajućih presuda za korišćenje ustaškog pozdrava iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, pa svi desni portali ocenjuju da je uzvikivati “Za dom spremni!” sada “sasvim legalno” u Hrvatskoj.

Sudija Prekršajnog suda u Požegi Đurđica Čakalić oslobodila je optužbe Stanka Dragičevića, koji je optužen jer je u svom dvorištu na metalni jarbol podigao zastavu sa natpisom HOS-a (Hrvatskih odbrambenih snaga) u čijem se donjem delu grba nalazi i natpis “Za dom spremni!”.

Kako navodi “Hrvatski nedjeljnik”, u obrazloženju oslobađajuće presude Čakalićeva je istakla da “sporna zastava predstavlja obeležje sastavnog dela Hrvatske vojske – HOS-a, koji je službeno registrovan i predstavlja izraz volje i legaliteta vlasti Hrvatske”.

Tokom postupka, kako je rekla, “nije utvrđeno da bi deo javnosti bio uznemiren što je zastava istaknuta niti postoji prijava javnosti”.

Upotreba ustaškog pozdrava “Za dom spremni!” amnestirana je i prošle godine na Prekršajnom sudu u Slunju, kada je oslobođen kontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson. Na tu presudu policija se nije čak ni žalila, pa je ona postala pravosnažna.

Tompson je i ove godine, u vreme obeležavanja akcije “Oluja” u kojoj je prognano više od 250.000 ljudi, započeo koncert u Glini pesmom “Bojna Čavoglave”, koja počinje upravo tim ustaškim pozdravom. Ali, za razliku od prošle, policija ove godine nije ni podnela prijavu, objasnivši to sudskom praksom koja odbacuje takve prijave.

Na taj način, ispostavilo se kao tačno upozorenje antifašističkog dela javnosti da će ostavljanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni!” na zastavama HOS-a značiti legalizaciju tog simbola NDH.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.