D.I.C. Veritas

“Blic”, 15.02.2012. “Veritas” očekuje potvrdu presude hrvtaskim generalima za “Oluju”

BEOGRAD – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocenio je da se nakon odbacivanja podnesaka Hrvatske i njenih američkih lobista u Haškom tribunalu, može očekivati potvrda presude dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču za “Oluju” i to za udruženi zločinački poduhvat.

Štrbac je rekao da bi se, u odlučivanju o prvostepenoj presudi u aprilu, eventualno moglo očekivati malo smanjenje kazne za Gotovinu i Markača, koji su osuđeni na 24 i 18 godina zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je predvodio Franjo Tuđman, a konačna presuda do kraja godine.

- To što je Žalbeno veće Haškog tribunala odbacilo, nakon hrvatskog, i podnesak 12 hrvatskih lobista, govori da se može očekivati da se potvrdi prvostepena presuda po pitanju udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno i prisilno protjerivanje Srba iz Krajine, iz Hrvatske – rekao je Štrbac.

On je izrazio zadovoljstvo što je Žalbeno veće Haškog suda odbacilo zahtev 12 američkih navodnih pravnih i vojnih stručnjaka, uz ocenu da su pristrasni i da nisu objektivni, te da su dvojica iz te grupe već bila ranije uključena u ovaj slučaj, od kojih jedan kao veštak odbrane Gotovine, a drugi kao izveštač UN, koji je tvrdio da nije bilo zločina nad srpskim civilima u akciji Medački džep.

- Ova sudska odluka potvrđuje da je sve ovo Hrvatska izlobirala i da su platili tih 12 veličanstvenih, kako su ih predstavljali u Hrvatskoj. Mislim da su ih haške sudije dobro naučile pameti – ocenio je Štrbac, dodajući da “prijatelj suda” ukazuje na pravne propuste, a ne na činjenično stanje nekog slučaja.

On je ocenio da bi potvrda kvalifikacije zločina “Oluja” kao udruženog zločinačkog poduhvata zadovoljila hrvatske Srbe i dala im mogućnost da se izbore za svoja izgubljena prava, ali i da pokrenu sporove protiv Hrvatske za nadoknadu štete za svoje ubijene najmilije.

Štrbac dodaje da bi potvrda presude sa ovom kvalifikacijom bila i “vetar u leđa” kontratužbi Srbije protiv Hrvatske za genocid, kao i tužbi oko 200.000 krajiških Srba pred sudom u Čikagu protiv američke kompanije MPRI i grupe penzionisanih američkih generala, koji su planirali “Oluju”.

- Hrvatska i dalje polaže nadu da će uspeti da spase generale i hrvatsku državu, jer se boji posledica presude o udruženom zločinačkom poduhvatu, jer tada više ništa neće biti kao pre – naveo je Štrbac.

Žalbeno veće Haškog tribunala odbacilo je juče podnesak 12 američkih stručnjaka, koji su tražili da se preispitaju nalazi u vezi sa nezakonitim artiljerijskim napadima tokom operacije “Oluja” iz prvostepene presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Veće je uvrdilo da je artiljerijski naprad na Knin, Obrovac, Benkovac i Gračac bio neselektivan i nezakonit i da je bio usmeren protiv civila.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.