D.I.C. Veritas

Blic, 15.03.2018, POLEMIKA SE NASTAVLJA Zurof izjavu Kitarović nazvao smejurija

Efraim Zurof, direktor jerusalimskog Centra “Simon Vizental”, javnosti poznat kao lovac na naciste, nastavio je danas polemiku sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, poručivši da je “smejurija” njena konstatacija da on svojim stavovima “nameće kolektivnu krivicu Hrvatima”.

“Nikada ne pričam negativno o svim Hrvatima, to bi bilo apsurdno. Jasno, ako vlada pogreši, osećam da s pravom mogu to da komentarišem”, naveo je Zurof.

Saopštenje hrvatske predsednice, koja se nalazi u višednevnoj poseti Južnoj americi nazvao je smejurijom.

“Njeno saopštenje je smejurija, posebo s obzirom na to da sam jako oprezan da usmerim svoje kritike samo prema onima koji su po mom mišljenju simpatizeri ustaškog režima i genocidne ideologije”, naveo je Zurof, prenosi portal “Balkaninsajt”.

Ova izjava Zurofa usledila nakon što je Grabar Kitarović odgovorila na njegovo učerašnje pismo u kojoj je rekao da je zgrožen njenom izjavom da su “brojni Hrvati 1945. u Argentini pronašli slobodu da šire svoje domoljublje”.

Reagujući na to, Zurof je, naime, hrvatskoj predsednici poručio da je “zgrožen i da protestuje zbog njenih izjava tokom posete Argentini”.

“Rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu’. Ako je to tačno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobegli u Argentinu da bi izbegli kaznu i koji su delili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima”, naveo je Zurof.

Takva izjava je, naveo je, “obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega”, napisao je Zurof.

Kitarović je odmah odgvorila Zurofu da je njegova poruka “zlonamerno” tumačenje.

“Odbacujem vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, stoji u pismu Grabar Kitarović Zurofu.

Ona je dodala da je reč o pokušaju Zurofa da nametne “kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu”.

Inače, Argentina je poznata kao zemlja koja je neposredno nakon Drugog svetskog rata pružila utočište brojnim nacističkim zločincima. Baš su tom štakorskom rutom, kako je taj put nazvan, u Argentinu pobegli i brojni visoki službenici režima NDH na čelu s Antom Pavelićem. Ne treba onda da čudi da je ova Kolindina nesmotrena izjava naišla na osude sa svih strana, piše danas portal Index.hr.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.