D.I.C. Veritas

Blic, 17.03.2015., Srbin „slučajno“ izrešetao ženu, pa pobegao: U Hrvatskoj ga osudili, a Britanci neće da ga izruče

Branko Lončar (55), Srbin iz Hrvatske, već nekoliko godina boravi u Velikoj Britaniji, gde je dobio azil i gde živi od socijalne pomoći. On je u Hrvatskoj osuđen na zatvor zbog ubistva supruge, ali britanske vlasti neće da ga izruče, prenosi „Daily Mail“

Devedesetih godina njegova žena je posle porodične svađe izašla iz njihove kuće u Ostrovu, stala na merdevine i stavila omču oko vrata. Nakon toga je on ispalio 14 metaka u nju.

 Kako sam kaže, kad ju je video da je skočila sa merdevina, izvadio je pištolj i počeo unezvereno da puca ne pazeći u kom pravcu. Istragom je utvrđeno da je njegova žena umrla od gušenja pre nego što je počeo da puca, ali sa tim se ne slažu četiri lekara, koja su utvrdila da je ona bila živa pre ispaljivanja hitaca.

 Lončar je 1999. godine s decom pobegao u Englesku, gde je zatražio azil uz tvrdnju da su njegova deca diskriminisna u školi zbog srpskog porekla, a da „lokalno stanovništvo otvoreno pokazuje svoju netrpeljivost prema njemu zbog smrti njegove žene“.

 Vrhovni sud Hrvatske osudio je Branaka Lončara za pokušaj ubistva, ali britanski sudovi odbijaju da ga izruče. Međunarodni nalog za hapšenje izdat je 2006. godine, ali londonski sud ga je odbio uz primedbu da je posle smrti supruge Lončar morao sam da odgaja svoju decu.

 Prošle nedelje Visoki sud u Londonu konačno je presudio u njegovu korist, pozivajući se na ljudsko „pravo na porodični život“ i naglašavajući da ima stalnu partnerku od 2006. godine, ali, u isto vreme, ističući da Lončar ni u Britaniji nije vodio „bezgrešan“ život.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.