D.I.C. Veritas

Blic, 21.07.2016., Hrvatski specijalac koji brani Srbe govori za Blic: Dosta mi je Tompsona i ustaštva!

Jozo Režić, bivši komandant hrvatskih specijalaca, čovek koji se usudio da kaže da je Tompson zlo i da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi, ni za pedalj ne odstupa od svojih reči…

U ispovesti za “Blic” Režić ističe da mu je dosta ćutanja i da je neko morao da progovori o onome što se dešava u Hrvatskoj.

- Tompson i svi nacionalisti su ljudske ništarije koji će nam krv piti dogod budemo ćutali. Dosta nam je više rata. Nek se pune stolovi i hale za razgovor, a ne puške – kaže za “Blic” Režić (56), ratni komandant specijalne policije u Splitu.

On se, inače, pre dva dana na Fejsbuku javno suprotstavio najvećem hrvatskom propagatoru ustaštva. Sada vojni penzioner, Režić je napisao da je pevač Marko Perković Tompson “zlo hrvatskog naroda, prodana duša i oganj smrti koji pali ovaj napaćeni narod i silu mu usmerava u pogrešnom smeru”.

- To je pisala moja duša i drago mi je da je izazvalo pozitivne reakcije. Mnogo je nas koji tako osećamo i mislimo, ali pošto ćutimo, trpimo teror kojekakvih fukara. Želim da probudimo ljudsko u sebi. Prognani, obespravljeni i poniženi, tako se danas osećaju svi Srbi proterani iz Hrvatske – objašnjava Režić.

Ničega se ne plašim

Jozo Režić s ponosom ističe da se nimalo ne plaši nakon svega što je rekao.
- Pa kakav bih ja to policajac bio da se plašim? Uostalom, hoću da na mojoj sahrani pričaju kakav sam čovek bio!

Rečiti Splićanin ističe da je i sam jedno vreme bio nacionalista, sve dok nije shvatio kuda to to vodi.

- Bio sam pre svega socijalistički funkcioner i za mene smo tada svi mi bili mi. Ali osamdesetih sam u Hrvatskoj osećao isti šovinizam od Srba kao što danas Srbi trpe od Hrvata u Hrvatskoj. Sećam se da kao milicioner u Šibeniku nisam mogao da spavam od provokacija 20  Srba. Kada je počeo rat, bio sam komandant u Splitu, međutim, kad sam video kako se ponašaju katolička i pravoslavna vlast, da zajedno jedu i piju i sahranjuju mrtve, sve sam napustio – priča Režić, koji se sada bavi proizvodnjom rakije u blizini Splita.

Otac dvoje dece i četvoro unučadi tvrdi da sve ljude s ovih prostora muči ista nevolja.

- Što je više siromaštva, sve je više zavisnosti i nema dostojanstva i časti. Ko je taj neprijatelj Hrvatske pa treba svake godine da podstičemo šovinizam pred obeležavanje “Oluje”? Ne mogu da se radujem ni svojoj slobodi ni plaču prognanih. Vlastodršcima su proterani Srbi pogodni samo pred izbore, pa se tada šalju i autobusi po njih za glasanje, a ostalih dana ih ponižavaju gde stignu – kaže Režić.

Zbog toga obeležavanje “Oluje” treba, kako navodi, da postane svečana akademija.

- Na tom skupu trebalo bi da budu i pravoslavci, jer nema više podele na nas i vas. Ako se “Oluja” bude slavila kao do sada, svi ćemo trpeti teror šovinista – zaključuje naš sagovornik.

On je sitovremeno zamolio da podsetimo javnost da je u izboru “Borbe” 1980. godine dobio zlatnu plaketu kao jedan od 15 najhrabrijih milicionera u sastavu tadašnjih državnih snaga reda.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.