D.I.C. Veritas

Blic, 22.04.2018, SKANDAL U JASENOVCU Na državnoj komemoraciji ustaškim žrtvama razvijena zastava sa natpisom “ZA DOM SPREMNI”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministri u hrvatskoj vladi prisustvovali su danas državnoj komemoraciji u znak sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. Komemoracija je završena polaganjem venaca, a obeležio ju je incident hrvatskih desničara.

Delegaciju Hrvatskog sabora predvodio je predsednik parlamenta Gordan Jandroković, a prema pisanju hrvatskih medija, u koloni je bio mali broj ljudi, tek oko 200.

Prvi je venac položio preživeli logoraš Mile Vukmirović.  Njegova supruga, koja je nosila slike Josipa Broza Tita, je prilikom polaganja venaca prvo podigla pesnicu uz čelo (partizanski pozdrav), a potom se prekrstila.

Članovi zbora HNK izveli su pesmu jevrejskih partizana, nakon čega je nastavljeno čitanje potresnog svedočanstva preživele logorašice Marijane Krvarić Amulić.

Zvaničnu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotuju predstavnici svih manjina osim romske. Juče su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti i Srbi, a pre toga i predstavnici jevrejske manjine. Razlog za odvojene komemoracije je veličanje ustaštva u Hrvatskoj kroz razne načine, posebno korišćenjem ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, iako je njegova upotreba zabranjena Ustavom. Podsećamo, sprskom ministru odbrane Aleksandaru Vulinu, zabranjen je ulazak u Hravtasku.

Zastave “Za dom spremni”

Portal Index.hr prenosi da se “Za dom spremni” već moglo videti u Jasenovcu danas. Kako navode, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci (Hrvatske odbrambene snage, paravojne formacije radikalnih hrvatskih nacionalista koje su delovale u Hrvatskoj i BiH devedesetih) razvili su zastavu HOS-a na kojoj stoji ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Kako navodi hrvatski portal, rekli su da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa.

Portal navodi i da su za danas Crnokošuljaši, koje predvodi hrvatski desničar Keleminec, predsednik Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP), koji je nedavno postrojio crnokošuljaše na glavnom zagrebačkom trgu, najavio da će se u 10.00 časova pojaviti na području Jasenovca, ali se to još uvek nije dogodilo.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.