D.I.C. Veritas

Blic, 24.02.2016., Hrvatska Glavašu ukinula poslanički imunitet zbog ratnih zločina nad Srbima

Nadležna komisija hrvatskog Sabora ukinula je danas poslanički imunitet Branimiru Glavašu zbog vođenja krivičnog postupka za ratne zločie nad srpskim civilima u Osijeku.

Ukidanje imuniteta zadražilo je Državno tužilaštvo Hrvatske zbog postupka koji se u Vrhovnom sudu vodi protiv Glavaša, jer mu je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu u slučajevima “Selotejp” i “Garaža”, prenose hrvatski mediji.

Predsednik Mandatno-imunitetne komisije Margareta Mađerić predložila je da bude odobreno Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu vođenje krivičnog postupka protiv Glavaša.

Ovo je peti put u poslednjih deset godina da se Glavašu ukida imunitet zbog sudskih postupaka za ratne zločine u Osijeku.

Ustavni sud Hrvatske početkom 2015. godine ukinuo je presudu kojom je Glavaš pravosnažno bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima i naložio Vrhovnom sudu da ponovi sudski postupak.

Glavaš je u Saboru jedan od ukupno dva poslanika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), čiji je bio i osnivač.

Na snazi je prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao “Garaža” i “Selotejp”.

Do odluke Ustavnog suda, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u BiH, gde je završio pošto je uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo takođe ima uz hrvatsko.

On je prvostepeno osuđen za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su, u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju sumpornu kiselinu iz akumulatora.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.