D.I.C. Veritas

Blic, 26.07.2018, “KAKAV NEUMESAN ISTUP” Kolinda došla u Jasenovac da oda poštu stradalima, a onda počela da priča o SREBRENICI I VUKOVARU

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je danas, tokom posete Spomen-području Jasenovac, “duboku tugu zbog svih žrtava Holokausta” u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a potom je na tom istom mestu govorila i o dešavanjima u Srebrenici, Vukovaru i Škabrnji.

Kitarovićeva i izraelski predsednik Ruven Rivlin odali su počast žrtvama Holokausta u ovom ozloglašenom koncentracionom logoru. Tokom posete jasenovačkom stratištu, na kojem je ubijeno stotine hiljada ljudi, mahom Srba, Jevreja i Roma, te antifašista, Kitarovićeva je navela da je “potresno čuti svedočanstva onih koji su preživeli jasenovačko mesto užasa”.

- Potresno je čuti svedočanstva onih koji su preživeli ovo jasenovačko mesto užasa, kojima je glas dao predsednik Rivlin. Dugujemo sećanje svakom pojedincu stradalom u Holokaustu. Verujem kako je to najbolje činiti u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi – rekla je hrvatska predsednica u govoru.

Šef izraleske države poručio da je moralna obveza zvaničnog Zagreba da se suoči s prošlošću i ne ignorše je.

- Svi imaju obavezu da se ne zaborave ubijeni, a ne da se donose zakoni koji narušavaju ono što su nacisti i kolaboracionisti učinili – poručio je Rivlin, prenela je regionalna TV N1.

Kitarovićeva je priznala da je kolaboracionistički ustaški režim tokom Drugog svetskog rata doneo “strašna stradanja Jevrejskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima”. Ona je rekla da su se tom režimu suprotstavili “mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost…”, prenosi TV “N1”.

O Srebrenici u Jasenovcu

Kitarovićeva je zatim govorila i o dešavanjima u novijim sukobima pominjući Vukovar, Srebrenicu i Škabrnju, te o “agresiji” kojoj je Hrvatska, prema njenim rečima, bila izložena tokom devedesetih godina prošlog veka.

Liberalni portali u Hrvatskoj napominju potpuno neumesan istup Kitarovićeve, koja je na mestu velikog stradanja ljudi u Drugom svetskom ratu, nastojala da postavi znak jednakosti sa dešavanjima u ratovima tokom devedesetih.

- Savremena Republika Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu koji je za nas bio jako važan jer nam je napokon doneo slobodu. Bili smo prisiljeni obraniti se od agresije koja je sa sobom donela strašne zločine i razaranja.

Nakon Drugog svetskog rata bili smo uvereni da se ništa slično ne može ponoviti na evropskom tlu. A onda su se dogodile tragedije Škabrnje, Vukovara i Srebrenice. Te nam tragedije svedoče kako mir i vrednosti ljudskosti i demokratije nikada ne smemo uzimati zdravo za gotovo – rekla je Kitarovićeva.

Zatim je navela i da je obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podela, mržnje i rasizma.

- Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracionom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na istorijskim činjenicama i koriste se dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivice Hrvatskoj i hrvatskom narodu – rekla je ona.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.