D.I.C. Veritas

Blic, 27.11.2019, ULICI U BEOGRADU IME PO SIMPATIZERU USTAŠA Komisija hitno menja naziv dat po policajcu NDH

Jedan od tri kraka ulice Stevana (Stjepana) Filipovića u Železniku preimenovan je proletos u Ulicu Emila Perške, hrvatskog nacionaliste i pripadnika policije NDH-a koji se do smrti borio protiv partizana. Zbog toga je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda najavila hitnu izmenu naziva te ulice.

Ovu vest objavio je i zagrebački dnevnik “Jutarnji list” pod naslovom “Ustaša ima ulicu u Beogradu”. Kako piše ovaj list, u obrazloženju odluke navodi se da je “Perška bio profesionalac, zvezda jugoslovenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”.

Ulica Emila Perške, odluka Službenog lista grada Beograda, br. 13, str. 48, od 4.3.2019. Foto: screenshot

Ulica Emila Perške, odluka Službenog lista grada Beograda, br. 13, str. 48, od 4.3.2019. Foto: screenshot

Međutim, “Jutarnji list” podvlači da je Perška po nacionalnosti Slovak, ali da je politički bio žestoki Hrvat, dodajući da ga to ipak nije sprečavalo da između 1920. i 1928. igra za reprezentaciju Kraljevine SHS, za koju je nastupao na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Navodeći podatke iz njegove biografije, zagrebački dnevnik dodaje da hrvatski desničari slave Emila Peršku zbog načina kako je navodno skončao. Tvrdi se da nije pobegao pred partizanima nego ih je s oružjem dočekao u svojoj kući na Zvezdi, i da je tada je ubijen. Samo, koliko je poznato, ne postoje svedoci, niti materijalni dokazi koji potvrđuju tu priču, piše Jutarnji list.

Istoričar Dejan Ristić potvrdio je da je Perška bio žestoki hrvatski nacionalista i pripadnik policije NDH i da je sasvim sigurno učestvovao u represalijama.

- Perška je u najboljem slučaju kontroverzna ličnost, dok je iz ugla naučne istoriografije apsolutno neprihvatljiv za pozitivnu memorijalizaciju u vidu imena ulice – kaže Ristić i dodaje da je Perška sasvim sigurno stradao u sukobu sa Narodnooslobodilačkom vojskom Jugoslavije.

Kako kaže, Perška jeste bio fudbalski reprezentativac Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali do ubistva Stjepana Radića, vođe Hrvatske seljačke stranke u Narodnoj skupštini 20. juna 1928. godine.

- Od tada, odnosno od kada je kralj Aleksandar Karađorđević uveo Šestojanuarsku diktaturu, Perška se povlači iz reprezentacije i postaje žestoki hrvatski nacionionalista – podvlači Ristić i naglašava da su od kraja osamdesetih srpski istoričari uočili i prate fenomen revizije istorije, naročito Drugog svetskog rata, koji se, kako tvrdi, u najvećoj meri ogleda kroz uklanjanje spomen obeležja i promenu naziva ulica i trgova.

Komisija: Ministarstvo lokalne samouprave dalo saglasnost

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda odglasila se saopštenjem u kome ističe da je o preimenovanju dela Ulice Stevana (Stjepana) Filipovića odlučivala na sednici 21. februara ove godine.

- Predlog naziva ulice po Emilu Perški razmatran je i usvojen iz Rezervnog fonda predloga naziva ulica i trgova koji svaka Komisija preuzima od prethodnih Komisija prilikom početka mandata – saopšteno je iz ove Komisije.

Kako kažu, u Rezervnom fondu predloga naziva ulica i trgova, ne postoje podaci o podnosiocu inicijative, kao ni o datumu podnošenja inicijative (prema informacijama, neki predlozi u Rezervnom fondu naziva trgova i ulica su stariji od 10 godina).

- O inicijativama iz Rezervnog fonda predloga naziva ulica i trgova odlučuje se na osnovu biografija koje su priložene. Tako je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda razmatrala predlog da se jedna ulica imenuje po Emilu Perški na osnovu sledećeg obrazloženja, koje je i objavljeno u Odluci o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji gradske opštine Čukarica

(„Službeni list grada Beograda“ br. 13/19) od 4. marta 2019: Emil Perška (1897 – 1945) je bivši jugoslovenski fudbalski reprezentativac. Bio je prvi koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji njegovog postojanja i, nesumnjivo, spadao među najbolje jugoslovenske igrače tog vremena. Međutim, njegova igračka i životna biografija iz raznih razloga verovatno nikad neće biti upotpunjena. Zna se da je poreklom bio Slovak, kasnije novinar i istoričar sporta, ali su mnogi bitni podaci ostali nepotvrđeni, iako je u pitanju jedna od prvih fudbalskih zvezda i profesionalaca na prostorima bivše Jugoslavije – navodi se u saopštenju.

Kako navode, nakon sednice Komisije, kao i za sve ostale predloge, Komisija se obratila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave RS na dobijanje saglasnosti u skladu sa članom 94. Zakona o lokalnoj samopravi u kojem se navodi da ako sadržina odredbi predloga statuta jedinice lokalne samouprave ili drugih akata o praznicima i nazivima delova naseljenih mesta ne odgovara istorijskim ili stvarnim činjenicama, ako se njima povređuju opšti i državni interesi, nacionalna i verska osećanja ili vređa javni moral, ministarstvo nadležno za poslove lokalne samouprave neće dati saglasnost na dati predlog.

- Komisija je na dati predlog dobila predmetnu saglasnost br. 015-05-00034/2019-24 od 21. februara 2019. godine na predlog Odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji gradske opštine Čukarica.

Nakon dostavljenih nekoliko pitanja građana i novinara, Komisija se obratila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave RS radi utvrđivanja istinitosti i autentičnosti dostavljenih istorijskih podataka od strane novinara i građana, na šta se Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izjasnilo da je došlo do propusta, odnsono da su naknadnom proverom biografskih podataka za predloženi naziv ulice po ličnosti Emil Perška, utvrdili da je predloženi naziv u suprotnosti sa odredbama člana 94. Zakona o lokalnoj samoupravi – piše u saopštenju.

Hitna izmena naziva ulice

Zato će uskoro deo ulice spornog naziva ponovo biti preimenovan.

- U skladu sa svim navedenim, Komisija je u komunikaciji sa predstavnicima Gradske opštine Čukarica i građanima iz pomenute ulice prikupila nove predloge za naziv pomenute ulice i ušla u proceduru za hitnu izmenu naziva ulice na narednoj sednici Skupštine grada Beograda – zaključuje se u saopštenju Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda.

Marko Tašković

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.