D.I.C. Veritas

Blic, 28.07.2016., ZADOVOLJAN Glavaš: Ukidanje presude stvara osnovu za pozitivan ishod

Branimir Glavaš, kojem je Vrhovni sud u Zagrebu danas ukinuo prvostepenu presudu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991. u slučajevima “garaža” i “selotejp”, rekao je da ukidanje te presude u celini stvara “realne osnove” da pravosudni proces za njega završi pozitivno.

“Veoma sam zadovoljan što je prvostepena presuda iz 2009., kojom sam bio osuđen na 10 godina zatvora ukinuta, i to u celini, a ne samo pojedini segmenti, nego u potpunosti, što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kad dođe do ponavljanja prvostepenog postupka”, izjavio je Glavaš za Novu TV, a prenela agencija Hina.

Vrhovni sud je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima, a Glavaš očekuje da bi to moglo da se dogodi krajem jeseni ove godine.

Na pitanje novinara da li i dalje smatra da je suđenje bilo pod uticajem Hrvatske demokratske zajednice, Ive Sanadera i Vladimira Šeksa, Glavaš je rekao da je HDZ predvođen tim ljudima pokrenuo postupak i represivni aparat, od policije, državnog tužilaštva do tajnih službi.

“Kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu, to je žrvanj koji melje i koji se jednostavno ne može zaustaviti”, istakao je Glavaš, dodavši da se radi o politički pokrenutom i montiranom političkom procesu.

“Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri meseca ukinuo drugostepenu presudu, a sada je Vrhovni sud ukinuo i prvostepenu, što potvrđuje moju argumentaciju i što mi sa pravom uliva veru i nadu u optimizam, da će ponovljeni postupak završiti pozitivno za mene”, napomenuo je.

Glavaš očekuje pravičan postupak, bez uticaja politike.

“Da ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti koja traje punih 10 godina, a spreman sam da izdržim još 10 godina da se utvrdi i dokaže istina”, rekao je on.

Glavaš je uveren da će u tome uspeti, što mu je, kako tvrdi, “obaveza radi porodice, prijatelja i hrvatskih branitelja koji su u njega verovati svih ovih 10 godina” i zbog toga da pokaže da je “Domovinski rat čist kao suza”.

Povodom skorih izbora, Glavaš je poručio HDZ-u da, zahvaljujući ukidanju presude, sada može da najavi da će aktivno učestvovati u predizbornoj kampanji i izbornom procesu, najverojatnije u 4. izbornoj jedinici.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.