D.I.C. Veritas

Blic, Srna, 07.12.2017, ZLOČIN KOJI SE NE ZABORAVLJA Danas je 26 godina kako su hrvatski policajci likvidirali porodicu Zec, samo zato što su bili SRBI

U Zagrebu su na današnji dan pre 26 godina hrvatski policajci ubili srpsku porodicu Zec, oca Mihajla (38), majku Mariju (36) i njihovu ćerku od 12 godina, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Zločin su počinili pripadnici Prve zagrebačke specijalne jedinice pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske pod nazivom “Jesenje kiše”, kojom je komandovao Tomislav Merčep, koji je naredio privođenje porodice Zec zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Prema Merčepovom naređenju, Miro Bajramović je naredio pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Mihajla Zeca, koga je prilikom privođenja kasno noću 7. decembra 1991. godine ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici, na Trešnjevci, ubio Siniša Rimac, navodno u pokušaju bega.

Ubijene vatrenim oružjem

Nakon Mihajlove likvidacije, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju i njihovu 12-godišnju ćerku Aleksandru, koje je najprije odveo u hotel “Panorama”, a odatle na Sljeme, gde ih je ubio hicima iz vatrenog oružja.

Nakon toga, on je naredio ostalim pripadnicima jedinice da leševe bace u jamu za smeće i zatrpaju, ali je nekolio dana posle likvidacije njihova tela pronašao Marijin brat Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske.

Drugo dvoje dece porodice Zec, Gordana i Dušan, uspeli su da prežive, jer su se sakrili u kući i tako izmakli ubicama.

Ubice porodice Zec su ubrzo pronađene i uhapšene, a u pretkrivičnom postupku priznali su ubistva i odveli policiju na mesto gde su pokopali žrtve.

Postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza

Za delo za koje su bili prijavljeni pre saslušanja nije bilo predviđeno obavezno prisustvo branioca u pretkrivičnom postupku, pa su se u nastavku istrage počinioci branili ćutanjem, a prethodni iskazi se kao nezakoniti izuzimaju iz spisa, dok se postupak obustavlja “u nedostatku dokaza”.

Hrvatska Vlada je, pod pritiskom međunarodne zajednice, u aprilu 2004. godine donela odluku da deci ubijenih Mihajla i Marije Zec, Gordani i Dušanu, dodeli iznos od 200.000 evra, kao pomoć za podmirenje dotadašnjih troškova života, jer su kao maloletna deca ostali bez roditelja i bez ikakvih sredstava za život.

Optužnica

Tužilaštvo u Zagrebu je u junu 2011. godine podiglo optužnicu protiv Tomislava Merčepa, osnivača i komandanta jedinice “Jesenje kiše”, kojom se tereti da je u jesen 1991. godine, kao komandant rezervne jedinice i savetnik MUP-a Hrvatske, lično naređivao nezakonita hapšenja, mučenja i ubistva civila.

 U optužnici se navodi da su pripadnici Merčepove jedinice na širem području Kutine i Pakraca, te grada Zagreba, nezakonito uhapsili 52 lica, od kojih su 43 ubijena, tri se još vode kao nestala, dok su ostali preživeli mučenje i zlostavljanje. Među ubijenima je i tročlana porodica Zec.Izmenjenom optužnicom iz juna 2012. godine, Merčep se tereti da nije učinio ništa, iako je znao, da svoje podređene spreči u neovlašćenom privođenju, mučenju i ubijanju civila.Vrhovni sud povećao kaznu

Županijski sud u Zagrebu ga je u maju 2016. godine nepravosnažno osudio na pet i po godina zatvora, zato što “nije sprečio sebi podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno”, dok su iz činjeničnog opisa presude izostavljene žrtve za koje se nije moglo utvrditi ko ih je hapsio i likvidirao.

Vrhovni sud je, presudom iz februara ove godine, preinačio prvostepenu presudu tako što je optuženom Merčepu povećao kaznu na sedam godina zatvora.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.