D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 11.02.2017., Pupovac: Zabrinuti smo zbog umanjivanja genocida

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je, povodom otkrivanja spomen-biste kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu, da su srpska i druge manjinske zajednice koje su stradale od ustaškog režima zabrinute zbog umanjivanja genocida prema Srbima, Romima i Jevrejima, posebno u Jasenovcu i Jadovnu.

Pupovac je za “Novosti” rekao da je zabrinjavajuće i to što u Hrvatskoj ne žele da sačekaju rezultat komisije, koju je papa Franja inicirao između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve, oko utvrđivanja odgovornosti Stepinca.

Kako je konstatovao, otkrivanjem spomenika u Osijeku direktno se ide protiv mogućeg usaglašavanja stavova crkava.

“Zabrinuti smo i zbog ploče u Jasenovcu i poruka ‘Za dom spremni’ i zbog rehabilitacije onih koji su svojim delovanjem pomagali ustaški režim i njegove ideje ili nisu sprečavali evidentne strahote”, naglasio je Pupovac.

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti, 10. februara 1960.

Inače, ovaj spomenik Stepincu, koga su hrvatske pravosudne institucije prošle godine rehabilitovale, postavljen je u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija tek treba da utvrdi da li je Stepinac bio zločinac.

Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predtaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvova u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

Od tih zaključaka Komisije zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.