D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 15.12.2020, HAG ODBIO REVIZIJU PRESUDE MILANU LUKIĆU On je pravosnažno osuđen zbog ubistava 53 civila u Višegradu 1992. u Pionirskoj ulici

Mehanizam za krivične sudove u Hagu odbio je zahtev Milana Lukića za reviziju presude Haškog tribunala kojom je osudjen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u Višegradu u BiH 1992. godine.

 Žalbeno veće Mehanizma na čelu sa predsednikom Karmelom Adjijusom odbilo je ovaj vanredni pravni lek Lukića i potvdilo prethodnu pravosnažnu presudu, za koju kaznu izdržava u zatvoru u Estoniji.
Kako je saopšteno večeras, Mehanizam je takodje odbio i Lukićev zahtev za postavljanje advokata kojeg bi mu platio Mehanizam, a radi prikupljanja dokaza povodom novih činjenica na kojima zasniva zahtev za reviziju presude i smanjenje kazne ili oslobadjanje od optužbi.

Lukić je reviziju tražio na bazi presude suda u BIH u predmetu Šušnar. On je pravosnažno osudjen zbog ubistava 53 civila u Višegradu 1992. u Pionirskoj ulici. Lukić je i pre nekoliko godina zahtevao reviziju njegovog postupka, ali je i ona bila odbijena.

U Srbiji se protiv pripadnika njegove formacije vodilo više postupaka za ratne zločine u Sjeverinu i na teritoriji Zvornika.

 Uhapšen je i izručen Hagu nakon višegodišnjeg skrivanja u Argentini.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.