D.I.C. Veritas

Blic. Tanjug, 22.02.2019, Kitarović napravila novi zaokret u tumacenju ZDS

ZAGREB – Hrvaska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo je danas govorila o ustaškom pokliču „za dom spremni“ i pritom je napravila zaokret u odnosu na poslednju izjavu kada je rekla da je pogrešila rekavši da je taj poklič stari hrvatski pozdrav.

„‘Za dom’ je jedna od istorijskih varijanti hrvatskog pozdrava i pokliča, a ‘za dom spremni’ je službeni, kompromitovani pozdrav Nezavisne Države hrvatske (NDH) koji treba razlikovati od pokliča ‘za dom spremni’ pripadnika jedinia iz Domovinskog rata, koji je deo njihovih nikad zabranjenih simbola“, rekla je Grabar Kitarović.

U razgovoru za Hrvatski radio u okviru intervjua „S predsednicom izvan protokola“ jedno od pitanja bilo je vezano i za njeno nedavno priznanje da je pogrešila kada je pozdrav „za dom spremni“ pravdala govoreći da je reč o starom hrvatskom pozdravu, što je izazvalo dosta negativnih reakcija na desnom političkom spektru.

Upitana da li je pogrešila s tim svojim priznanjem, predsednica je odgovorila da nije i da stoji pri svojoj izjavi, te ponovila da je „za dom spremni“ kompromitovani, ali i da treba razlikovati poklič „za dom spremni“ koji su u Domovinskom ratu koristile pojedine jedinice i danas je deo njihovih zvaničnh simbola, preneo je portal Index.

„Dakle, poklič ‘za dom’ ili bilo koja varijanta je istorijski hrvatski pozdrav, odnosno poskočica, ili kako bismo to nazvali, koja se spominje u puno istorijskih dokumenata ili pesama, a meni je najdraža arija iz opere Nikola Šubić Zrinski. Međutim, poklič, odnosno pozdrav ‘za dom spremni’ je isključivo službeni pozdrav NDH i kao takav kompromitiran“, rekla je Grabar-Kitarović.

Citirala je pritom i prvog hrvatskog predsednika Franju Tuđmana da je NDH bila kvislinška tvorevina i fašistički zločin, ali ipak i izraz želje hrvatskog naroda za svojom slobodom i nezavisnošću od jugoslavenske države.

„I predsednik Tuđman i svi mi slažemo se da je zbog činjenice da je NDH tada bila u koaliciji sa silama Osovine i zbog svega što se dogodilo toekom Drugog svetskog rata, poklič odnosno službeni pozdrav ‘za dom spremni’ – kompromitovan“, istakla je Grabar-Kitarović dodavši da tu postoji jedan izuzetak.

Postoji, kazala je, razlika između ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’ i pokliča ‘za dom spremni’ koji postoji u statutima i ratnim simbolima pojedinih hrvatskih jedinica koje su prvobitno nastale izvan sistema Hrvatske narodne garde i slično, i koje i dan danas u svojim statutima legalno imaju pozdrav ‘za dom spremni’.

Podsetila je da je Povereništvo za suočavanje sa simbolima totalitarnih režima „predložilo određene izuzetke, odnosno određene situacije u kojima se može koristiti pozdrav ‘za dom spremni'“, te ustvrdila da su upravo u vreme Domovinskog rata postojali posebni uslovi – kada su protiv Hrvatske zajednički nastupali „zvezda petokraka, koja je tada potpuno kompromitirana zbog napada na Vukovar i druge delove Hrvatske, u savezništvu s četničkom kokardom“.

Upitana kako razlikovati danas kada netko izvikuje „za dom spremni“ misleći na Domovinski rat, a ne na događanja iz vremena NDH, pogotovo s obzirom na neujednačenu sudsku praksu, Grabar-Kitarović kaže da to treba da odlučiti zakonodavac.

„Vlada treba da da predlog zakona“, rekla je Grabar Kitarović.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.