D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 26.05.2016., Suđenje generalu Đukiću odloženo za 13. jun

Suđenje generalu bivše JNA Borislavu Đukiću, optuženom za rušenje brane Peruča je odloženo pošto je Vrhovni sud vratio rešenje o produženju istražnog pritvora na ponovno odlučivanje nižem pravosudnom organu u Splitu.

Suđenje je odloženo za 13. jun, preneo je portal Index.hr.

Juče je, naime, vanraspravno veće splitskog suda opet donelo rešenje o produženju pritvora pa i ovaj put obrana ima pravo žalbe Vrhovnom sudu. Suđenje je tako prolongirano za mesec dana.

Đukić je optužen zajedno sa bivšim komandantom korpusa generalom Ratkom Mladićem i majorom Milanom Koricom, komandantom pogranične milicije SAO Krajine.

Zbog smrti postupak je obustavljen protiv generala Mile Novakovića, tadašnjeg komandanta Srpske vojske Krajine. Splitski sud odlučio je da se postupak razdvoji te da se samo sudi Đukiću jer su ostali nedostupni.

Đukićev advokat Željko Ostoja osporio je navode optužnice i predložio da se na suđenju sasluša general Mladić, čemu se suprotstavila tužiteljka Marina Matušan. Smatra da njegovo svedočenje ne bi bilo verodostojno i nepristrano budući da je i sam optuženik u istom slučaju.

Novaković je dva meseca pre smrti u leto prošle godine branio Đukića. Tvrdio je da je u inkriminisanom razdoblju bio savetnik Mileta Martića te da nije mogao izdati naredbu za rušenje brane.

Đukića terete da je naredio rušenje brane sa 30 tona eksploziva, što je dovelo do štete od 90 miliona kuna. Na saniranje je potrošeno još 10 miliona tada nemačkih maraka. Crna Gora je Đukića izručila Hrvatskoj početkom marta ove godine.

Inače, generalu Đukiću drušvo u splitskom zatvoru prave kapetan Dragan i nekadašnji zamenik komandanta vojne baze Lora kapetan Pavle Pantić.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.