D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 29.07.2018, Štrbac: Gotovina i Markač imaju oreol žrtve u Hrvatskoj, a iza njih se vuku KRVAVI TRAGOVI

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač u Hrvatskoj imaju oreol žrtve, ali su iza njih ostali krvavi tragovi, rekao je predsednik Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac.

- Na balkanskom prostoru važi pravilo – što si na jednoj strani veći heroj, na drugoj si veći zločinac. Dok mi u vreme godišnjice “Oluje” tugujemo, Hrvati se vesele. To je pravilo u životu – kaže Štrbac za “Novosti”, povodom najave da će hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarević 5. avgusta, povodom 23 godine od vojno-policijske oepracije “Olua” u kojoj su proterani krajiški Srbi u Kninu, uručiti odlikovanja dvojici generala.

Prema njegovim rečima, Hrvati ne smeju da odustanu, jer su napravili državu na temeljima “domovinskog rata”.

- Moraju da slave “Oluju”, kao što moraju svake godine da izbace spisak pedesetak novih “ratnih zločinaca”. Kako drugačije da dokažu da smo ja i drugi Srbi iz Hrvatske bili agresori?! A mi smo Srbi, čiji su preci živeli tamo vekovima. Naše porodice su na tim prostorima bile možda i duže nego neke hrvatske – rekao je Štrbac.

Kako kaže, došao je do podataka da je samo u “Oluji” proterano više od 220.000 Srba, a da je u tom delu Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Dalmacije živelo oko 230.000 ljudi.

- Oko 2.000 Srba je ubijeno, a prema popisu Crvenog krsta, oko 8.000 ih je ostalo u Krajini. Posle “Oluje” bilo je još nekoliko akcija hrvatske vojske. Iako to nisu bili veliki egzodusi ljudi su napuštali svoje domove – rekao je Štrbac za “Novosti”. Podseća da su rasvetljene sudbine 1.084 od 1.861 žrtava.

- Kao nestalo vodi se 777 ljudi. Postoje 152 registrovana grobna mesta koje Hrvati još nisu ekshumirali. Opravdanje traže u tome što su im puni kapaciteti mrtvačnica gde se odlažu ta tela koja su ekshumirana a nisu identifikovana. Imamo još 362 ekshumirana posmrtna ostatka koja nisu identifikovana – kaže Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.