D.I.C. Veritas

Borba.me, Pobednik, Večernje novosti 26.05.2022, Hrvati nastavljaju sa opravdavanjem svojih zločina: Ne odustaju od narativa da je „u otadžbinskom ratu protiv agresora“ sve dozvoljeno i da nema krivice

Umjesto da priznaju stravične zločine koje su počinili nad civilima na Petrovačkoj cesti, i to na teritoriji druge države, Hrvati ni posle skoro tri decenije ne odustaju od narativa da im je „u otadžbinskom ratu protiv agresora“ bilo sve dozvoljeno i da samim tim nikakve njihove krivice ne može ni biti.

Skandalozna reakcija zvaničnog Zagreba, ali i najvećeg dela hrvatske javnosti na to što je srpsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota zbog bombardovanja izbegličke kolone u „Oluji“, ne samo da je u suprotnosti sa moralom, pravdom i pravom, nego i sa vrednostima za koje se kao članica EU navodno zalažu i na šta stalno pozivaju našu zemlju.

Hrvatski državni vrh, predvođen predsednikom Zoranom Milanovićem, očekivano je tužbu iskoristio za još jednu pretnju blokadom naših evropskih integracija, istovremeno aktivirajući medijsku hajku protiv Srba, Srbije i Aleksandra Vučića.

Šef srpske države, koji se u sredu na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, nakratko sreo sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ocenio je da je hrvatsko ponašanje primer kako mnogi u EU misle da zbog integracija mogu da Srbiji određuju šta sme ili ne sme da kaže.

– Nekadašnje rukovstvo Srbije je puzilo pred njima, a čim neko nije takav i kaže da poštuje njihove žrtve, ali i traži pravdu za pobijenu srpsku decu u Hrvatskoj, odmah postaje najcrnji neprijatelj. Isto kako će da zabrane Švedskoj i Finskoj ulazak u NATO, e isto tako će da zabrane nama pristup EU. Ako je cena ulaska u EU da se pomirimo sa tim da ubice naše dece ne odgovaraju, Srbija to neće prihvatiti – poručio je Vučić.

Podsetio je i da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti zahteva da se zabrani jasenovački mit:

– To nije mit. To je tragedija Srba, Roma i Jevreja. Treba da zaboravimo najveće stradalno mesto na prostoru bivše Jugoslavije na koje su se zgražavali i nemački nacisti? Da zaboravimo da bi lepo pisali o meni? Ja sam u stanju da govorim o žrtvama koje su Srbi napravili drugima, a oni nisu u stanju da govore o svojim.

Povodom poslednjih poruka i pretnji iz Zagreba, oglasila se i premijerka Ana Brnabić kako bi, kako je navela, podsetila sve u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, BiH i EU, za koga i za kakvu pravdu se bore predsednik Vučić i država Srbija:

– Govorim o podizanju optužnice protiv kukavica i monstruma koji su pre 27 godina iz vazduha, na teritoriji druge države, ubijali decu i starce u zbegu, koji su samo nekoliko sati pre toga izgubili svoje kuće i sve što su na svetu imali. Ovaj prethodni zločin – najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata, usled kog su se ovi ljudi našli u zbegu (za koji, takođe, niko nije odgovarao), izgleda nije bio dovoljan. Bilo je potrebno sustići kolonu staraca, žena i dece avionima i granatirati ih, kako bi se obezbedilo da se oni nikada ne vrate.

Brnabićeva je podsetila da su kolonu izbeglih Srba s područja Like i Dalmacije, 7. avgusta 1995, na magistralnom putu Bosanski Petrovac – Ključ, u mestu Kapljuh, selo Bravsko, napali hrvatski „migovi“ i za manje od dva minuta ubili najmanje 13 ljudi, od kojih je šestoro dece. Ranjeno je blizu 50 civila, među kojima, takođe, veliki broj dece.

– Evropska vrednost nije zaštita ubica dece i staraca, a nije ni pretnja onima koji traže pravdu. Zločin je počinjen – to i hrvatski advokat Ante Nobilo kaže: „Osnovna je stvar da naše moralno pravo za prigovaranje Srbiji slabi ako znamo da je ovaj zločin zaista počinjen, da su avioni hrvatske vojske zaista granatirali civilnu kolonu… Moramo početi od toga da smo mi u grehu i da smo napravili propust i sad smo objektivno u problemu“ – navela je Brnabićeva.

Povodom medijske hajke u Hrvatskoj, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da „kada vidi koliki strah, paniku i mržnju izaziva među ustašama koje vladaju Hrvatskom, Vučić može da bude ponosan“ i pita da li to „naslednici jasenovačkih koljača mogu da kažu i za sebe i za svoje pretke“:

– Vučiću su ustaše u Drugom svetskom ratu zaklale dedu Anđelka. Otac mu je u majčinom stomaku čudom izbegao ustašku kamu, a u poslednjem građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, porodici Vučić su u Čipuljićima spaljene sve kuće. Ustaše ne mogu da prežale što su propustile priliku da sa kućama spale i Vučiće, zato kidišu na Aleksandra i ne mogu da sakriju mržnju prema predsedniku svih Srba – naveo je Vulin.

ŠTRBAC: KORISTE PRILIKU

SAVO Štrbac, iz „Veritasa“, kaže, za „Novosti“ da je podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota država Srbija pokazala da joj je vredniji život svakog deteta, nego članstvo u EU:

– Da su u Hrvatskoj pokazali bar trunku empatije i poštovanja, koju su Beograđani, vrh SPC i predstavnici naše države iskazali povodom smrti mladog Splićanina Mateja Periša. Ali, ne, u Hrvatskoj ne odustaju od politike da stvaraju mit o bezgrešnom otadžbinskom ratu, kao ni od toga da koriste svaku priliku da nas uslovljavaju.

MILANOVIĆ: PAZITE ŠTA RADITE, POGLEDAJTE ŠVEDSKU

IZ dana u dan hrvatski predsednik Zoran Milanović komentariše prilike u Srbiji, kao što je uradio i prilikom predaje američkih helikoptera UH-60M Blek Hok, što je donacija SAD Hrvatskoj.

– Ko je premijerka Srbije? Brnabićka još? Naša bodulica sa Krka. Dobrodošla je. I te kako smo se mogli dogovoriti da podignemo optužnicu protiv Vučića. Ali mi to nismo učinili. Ne znam zašto je Brnabićka nervozna. Rekao sam da bi Srbija trebalo da pazi šta radi. Pogledajte kako Šveđani ulaze u NATO prekoTurske. Pazi kako razgovaraš i, kako kaže naš narod, „sve se vraća, sve se plaća“.

Za Milanovića je Vučićev odlazak u Glinu krivično delo, ali je u Hrvatskoj doneta politička odluka da se preko toga pređe.

– A oni optuže hrvatske pilote. Mislite li da bi u Hrvatskoj neko trepnuo da se digne optužnica protiv Vučića? Ali to nije pametno. Da, on nikoga nije ubio, ali njegovo burgijanje je mnoge koštalo glave. I duše.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.