D.I.C. Veritas

Danas, 06.07.2020, Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora

Husein Mujanović, državljanin Bosne i Hercegovine, osuđen je danas prvostepenom presudom na 10 godina zatvora po svim tačkama optužnice.

Mujanović je bio optužen za zlostavljanje srpskih civila u logoru u mestu Hrasnica u Sarajevu tokom 1992. godine.

On se još od jula 2018. nalazi u Okružnom zatvoru u Beogradu nakon što je po poternici srpskih vlasti uhapšen na granici Srbije i BiH.

U kaznu će mu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Podsetimo, po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Mujanović je, kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije BiH držao zatvorene oko 30 srpskih civila, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa.

Prema njima je, piše u optužnici, postupao nečovečno, nanosio im je teške duševne patnje, jer im nije obezbedio minimum uslova za život.

Držao ih je u garažama koje su pregrađene tako da su od jedne garaže pravljene dve ćelije, bez prozora, bez ležajeva i drugog inventara.

U optužnici se, između ostalog navodi, i da su zatvorenici gotovo svake noći morali da slušaju jauke drugih zatvorenika koji su bili premlaćivani u atomskom skloništu, koje se nalazilo u neposrednoj blizini garaža.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Mujanović naređivao da se muški zatvorenici noću odvode u atomsko sklonište, da se prebijaju i muče, usled čega je njih šest preminulo.

U optužnici piše i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji.

Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Govorio je da jeste kratko bio upravnik pritvora, ali da nije odlučivao ko će biti uhapšen, a ko pušten, niti gde će biti smešten zatvor.

Sutra presuda Maričiću

Presuda Željku Maričiću, koji se tereti za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Ključu 1992. godine, biće izrečena sutra pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Na prethodnom glavnom pretresu, Tužilaštvo za ratne zločine tražilo je najmanje šest godina zatvora za Maričića, dok je odbrana zatražila od sudskog veća, ukoliko ga osudi, da to bude godinu dana u kućnim uslovima.

Odloženo suđenje za „Ćušku“

Suđenje za zločine u predmetu „Ćuška“, koje je danas trebalo da bude održano pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, opet je odloženo.

Podsetimo, u ponovljenom suđenju trenutno se desetorica optuženih terete da su, kao pripadnici 177. vojnoteritorijalnog odreda Peć, tokom aprila i maja 1999. u selima Ljubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać na Kosovu ubili 141 civila albanske nacionalnosti.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.