D.I.C. Veritas

Danas, 12.01.2014., Niko neće da načini prvi korak

Zagreb, Beograd – Do početka ročišta pred Međunarodnim sudom u Hagu po tužbi Hrvatke i protivtužbe Srbije za genocid ostalo je manje od dva meseca, a šanse da obe države povuku tužbe i odustanu od sudskog procesa su sve manje. Analitičari smatraju da bi odluka o povlačenju bila najpametnija za obe strane jer suđenje iziskuje velika finansijska sredstva i nesumnjivo će povećati nacionalne tenzije između Srba i Hrvata. Političari, sa druge strane, kalkulišu smatrajući da će odustajanjem od procesa pokazati da su „slabija“ strana, što bi se, naravno, negativno odrazilo na biračko telo. U obe države.

 Hrvatska spisateljica Vedrana Rudan smatra da je krajnje vreme da se učini sve kako bi „ovaj rat između Srbije i Hrvatske prestao“.

- To što se ratuje tužbama ne umanjuje traumu kroz koju prolaze građani dviju zemalja. Za genocid nikad neće odgovarati Amerika ni njeni sateliti, o tome se čak i ne raspravlja, zato zakopajmo ratnu sjekiru i krenimo u mir – poručuje Rudan. Naša sagovornica smatra da će obe države „postupiti onako kako im gazda kaže“.

- Vlasnik Hrvatske su Ameri, tko je vlasnik Srbije ne znam. Ni Srbija ni Hrvatska samostalno ni o čemu ne odlučuju pa neće ni o tužbama. Uostalom, do rata na ovim prostorima nije došlo „spontano“, mržnja u građanima bivše Jugoslavije nije se gajila desetljećima, naprotiv. Zato će o „tužbama“ i „genocidu“ danas odlučiti oni koji su i pokrenuli projekt razaranja Jugoslavije. Srbi i Hrvati u toj su priči bili samo logistika. Više ili manje maštovita – smatra Rudan. Na pitanje da li će sudski proces pojačati nacionalne tenzije, odgovara da hoće, ali da će se „frka vremenom utišati“ jer su se oba naroda umorila od ratovanja.

Sličnog mišljenja je i beogradski novinar i kolumnista nedeljnika „Vreme“ Teofil Pančić.

- Jedan deo medija sa obe strane će „pumpati“ priču i to će dovesti do ponovnog, besmislenog dizanja nacionalnih tenzija. Ipak, to će biti privremenog karaktera. Ako pogledamo nekoliko godina unazad, politička i medijska frka se povremeno diže, poput situacije sa ćirilicom u Vukovaru, ali sa druge strane, u svakodnevnom životu, odnosi između ljudi su mnogo bolji nego pre 10-15 godina. Vreme nosi svoje i to nikakve političke kalkulacije ne mogu da izmene i poremete – ističe Pančić. On smatra da je tužbe trebalo povući znatno ranije.

- Pretpostavljam da je sada kasno za to, mada bih voleo da koliko sutra budem demantovan. Nijedna strana ne želi da popusti i da učini prvi korak, jer se boji da će to negativno da se odrazi na biračko telo i da će ispasti „slabići“. I Srbija i Hrvatska su svesne toga da je čitav proces prilično apsurdan i da ne može da donese ništa dobro nijednoj strani – naglašava Pančić. Ne želi da predviđa ishod sudskog procesa, „ali zdrav razum govori da tu ne može da dođe do osude ni jedne ni druge strane“.

- U Hrvatskoj su se dešavali strašni zločini. Može se govoriti o etničkom čišćenju, 1991. sa srpske strane, 1995. sa hrvatske, ali ne i o genocidu. To nisu iste stvari, i ne vidim da bilo ko tu može da bude osuđen za genocid – zaključuje Pančić.

Kako se vreme ročišta približava (glavna usmena rasprava zakazana je za 3. mart), tako su zvaničnici obe države sve tiši. U intervjuu za naš list pre tačno godinu dana bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da povlačenje tužbi ne bi bilo dobro rešenje jer „povući usporedo obje tužbe opasno bi nas približilo izjednačavanju uloge tadašnje Srbije, odnosno SR Jugoslavije i Hrvatske u ratu, a to je apsolutno neprihvatljivo“. On je dodao da kada su tužbe već pred sudom, odluku o tužbama za genocid njemu treba i prepustiti „pa neka sud odluči, i onda ni nama, ni srpskoj strani nema druge nego to prihvatiti“.

Međutim, nakon godinu dana Mesić nije želeo da razgovara o eventualnom povlačenju tužbi, navodeći da bi bilo neprimereno da govori na tu temu, jer „ta pitanja zadiru najvećim dijelom, ako ne i isključivo, u domen politike koju vodi aktualna vlast predsjednik Republike i Vlada“.

Predsednici i premijeri Srbije i Hrvatske su u više navrata izjavljivali kako bi najbolje rešenje bilo da se obe tužbe povuku, ali čini se da nijedna strana nije spremna da načini prvi korak. Sa konkretnim predlogom nedavno se oglasila ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić istakavši da je Zagreb spreman da razgovara o povlačenju tužbi ako Srbija osigura podatke o nestalima u ratu na hrvatskoj teritoriji. Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je da je Srbija dostavila sve podatke o nestalima i da u arhivama nema ništa novo što bi mogla da doda. Pusićevoj je odgovorio i njen srpski kolega, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, poručivši da je za obe zemlje bolje da tužbe budu povučene, ali i da je Srbija spremna za sudski proces „iako nije njen inicijator“.

Proces

Hrvatska je tužbu za genocid protiv Srbije podnela 1999. godine, a sud se proglasio nadležnim 2008. Odgovor na tužbu i protivtužbu protiv Hrvatske za genocid Srbija je Međunarodnom sudu u Hagu predala 2010. godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.