D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 18.06.2019, Saopštenje o novoj identifikaciji 11 Srba u Zagrebu

Prema zvaničnom saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, juče je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 11 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih na području Hrvatske tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine, ekshumiranih sa lokacija u Gornjem Selištu (2), Petrinji (2), Glini (1), Šašu (1), Šibeniku (1), Vrbovljanima (1), Vodoteču (1), Gračacu (1) i Vukovaru (1).

I Ministarstvo hrvatskih branitelja u današnjem zvaničnom saopštenju potvrđuje ovu informaciju, napominjući da su “identificirani posmrtni ostaci 11 osoba iz domovinskog rata, koji su ekshumirani iz masovnih, pojedinačnih i asanacijskih grobnica s područja Brodsko-posavske, Sisačko-moslovačke, Šibensko-kninske, Vukovarko-srijemske i Zadarske županije”.

Ni u jednom ni u drugom saopštenju ne navode se imena identifikovanih žrtava.

Zbog Veritasova zalaganja za princip da “svaka žrtva mora imati ime”, objavljujemo njihova imena, dob, status te vrijeme i mjesto stradanja.

Među identifikovanima su Rade Gligorija Opačić (88) iz Luščana kod Petrinje; Vukašin Nikole Hinić (84) iz Zalužnice kod Vrhovina; Ljuban Jovana Medaković (58) iz Šaša kod Kostajnice; Petar Đure Vukićević (61) iz Dragotine kod Gline; Anka Save Lukić (64) iz Cerovca kod Gračaca i Jelica Miloša Mrkobrad (59) iz Vrela Utinje kod Vojnića, svi civili ubijeni u hrvatskoj akciji “Oluja” od strane pripadnika hrvatske vojske ili pljačkaša od 6. do 13. avgusta 1995. godine u svojim kućama i dvorištima, koje nisu htjeli napustiti.

Među identifikovanima su i Mara Vuje Španović-Zec (70) iz Bovića kod Vrginmosta i Nedeljko Petra Dževerlija (48) iz Šaša kod Kostajnice, oboje civili, poginuli 5. i 6. avgusta od hrvatskih granata u izbjegličkoj koloni.

Identifikovan je i Gojko Save Pucarević (39) iz Smrtića kod Okučana, koji je, kao pripadnik SVK ubijen u hrvatskoj akciji “Bljesak” 2. maja 1995. godine od strane hrvatske vojske u proboju kroz Novu Varoš prema Republici Srpskoj.

Identifikovan je i Predrag Vase Rakić (24) iz Vukovara, koji je kao civil, za vrijeme “Vukovarske bitke”, sa još nekoliko Srba, odveden 1. oktobra 1991. godine iz skloništa jedne stambene zgrade na Slaviji od strane ZNG-a, od kada mu se izgubio trag.

Među identifikovanima je i Jovo Jovana Vujasinović (27) iz Ivoševaca kod Knina, koji je, kao pripadnik TO, 17. maja 1992. godine upao u minsko polje na području Velike Glave sa još dvojicom saboraca, koji su se, iako teško ranjeni, uspjeli izvući, a njemu se izgubio svaki trag

U zadnjih osamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, i to na području Hrvatske (1.494), BiH (87) i Srbije (19), od čega je do sada identifikovano 1.214 posmrtna ostataka.

Za razliku od Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, prema čijim podacima Republika Hrvatska traga još za 1.482 nestale osobe, te posmrtnim ostacima 411 poginulih osoba, što ukupno čini 1.893 nerješena slučaja iz “domovinskog rata”, na VERITAS-ovom spisku nestalih još se nalazi 1.766 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.273 civila, od čega 485 žena. VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesetčetiri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

 

 

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.