D.I.C. Veritas

Danas, Beta, 09.06.2022, Veritas: Uhapšeni Beograđanin i ranije odlazio u Hrvatsku i nije imao problema sa policijom

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas saopštio je danas da je od prijatelja i rođaka Beograđanina (65), koga je u ponedeljak na prelazu Tovarnik uhapsila policija Hrvatske zbog sumnje da je tokom 1991. i 1992. zlostavljao hrvatske ratne zarobljenike u logorima u Srbiji, saznao da je on i ranije odlazio u Liku i da nije imao nikakvih problema sa hrvatskom policijom.

Veritas je u saopštenju, pozivajući se na prijatelje i rođake uhapšenog, naveo da je on tamo obnovio porodično imanje.

Taj centar je saopštio da mu je poznat identitet uhapšenog hrvatskog državljanina iz Beograda i da poštuje želju njegove porodice da mu ne objavi ime.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, uhapšeni je u inkriminisano vreme bio sudija Vojnog suda u Beogradu“, dodao je Veriitas.

Prema Veritasovim saznanjima, „zbog navodnih zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima u logorima za ratne zarobljenike Stajićevo, Begejci, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška istraga je vođena pred Županijskim sudom u Osijeku od 2008. do 2012.“

Navedeno je da je istraga rezultirala podizanjem optužnice po komandnoj odgovornosti i protiv potpukovnika Miroslava Živanovića i generala Aleksandra Vasiljevića, čiji je postupak u fazi glavnog pretresa, te ukazano da je protiv Živanovića postupak obustavljen zbog smrti.

„Činjenica da se deset godina po završenoj istrazi podnosi još neka krivična prijava protiv istražnog sudije, čije ime nije ni jednog trenutka bila tajna, pošto se nalazilo u sudskim spisima koji su 14. avgusta 1992. predati hrvatskoj strani, ide u prilog zaključku da je ovo hapšenje zaista čin osvete za ‘beogradsku optužnicu’ (protiv četvorice hrvatskih pilota za Petrovačku cestu)“, naveo je Vetritas.

Hrvatska policija je posle hapšenje navela da se „sumnja da je 65-godišnjak od novembra 1991. do aprila 1992. u logorima u blizini Stajićeva, u Sremskoj Mitrovici i Nišu, u koje je sa područja Hrvatske dovedeno više stotina pripadnika hrvatskih oružanih jedinica, prilikom ispitivanja verbalno i fizički zlostavljao zarobljenike“.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.