D.I.C. Veritas

Danas.hr, 13.12.2017, DETALJI IZ POLICIJSKE ISTRAGE: Napokon otkriveno tko je JNA uoči napada dojavio da su u Banskim dvorima Tuđman, Marković i Mesić

Petorica su državljani Republike Srbije, a šesti je hrvatski državljanin i trenutačno se nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot

Dvadeset šest godina nakon raketiranja Banskih dvora policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general-majora Ljubomira Bajića (78), načelnika u protuzračnoj obrani Slobodana Jeremića (68), načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đuru Miličevića (62), referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Čedomira Kneževića (66) i dva pilota izvršitelja R. D. (61) i Davora Lukića (59).

Čovjek koji je dojavio sastanak

Upravo je Čedomir Knežević, tadašnji kapetan prve klase i referent u 2. detašmanu kontraobavještajne grupe RZ i PVO-a, čovjek koji je dojavio informaciju o sastanku Tuđmana, Markovića i Mesića. Točnije, znao je gdje će se i u kojoj prostoriji održati sastanak trojice čelnika – hrvatskog predsjednika, jugoslavenskog premijera i predsjednika Predsjedništva SFRJ.

“Vrlo je vjerojatno da je on (Č.K.) od nekog dobivao podatke o tom sastanku”, rekao je na današnjoj presici voditelj službe kriminalističke vojne policije Jadranko Karlaušić

Nitko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima. Prva petorica su državljani Republike Srbije, a šesti, pilot Lukić je hrvatski državljanin ali se, prema informacijama istražitelja, nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Podatke dobili prošle godine

Istražitelji su ključne podatke dobili 2016. godine od bivših pripadnika jugoslavenskih vojnih sigurnosnih službi kada je prekinut zid šutnje nakon čega su prikupljani dokazi i dokumentacija za utvrđivanje odgovornosti. U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srpskih pravosudnih vlasti, objavilo je Ravnateljstvo policije na konferenciji za novinare.

Cilj napada 7. listopada 1991. bio je  destabilizirati Hrvatsku. U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i počinjena je šteta veća od 35 milijuna kuna.

Tko je zapovijedio da se krene u napad?

Napad je, po riječima Jadranka Karlaušića, planiran u Zemunu u komandi Ratnog zrakoplovstva JNA, dok je zapovijed za napad izdao 78-godišnji Ljubomir Bajić, tadašnji general-major na dužnosti komandanta V. zrakoplovnog Korpusa RV i PVO JNA u Zagrebu, izmješten u Bihać.

Napad je planirao 68-godišnji Stevo Janjanin, djelatnik komande ratnog zrakoplovstva koji je izabrao pilote, sredstva, avione i poziciju s koje je napad izveden. Pritom je za napad odabrao rakete i bombe, avione Super Galeb G4 koji su poletjeli s aerodroma Udbina, a pripadali su 105. lovačkom bombarderskom puku Zemunik, koji je za raketiranje Hrvatske izmješten na alternativni aerodrom u Udbini.

Zapovijed za napad izdata je 62-godišnjem Đuri Miličeviću, načelniku štaba 105. lovačkog bombarderskog puka koji je zapovijed prenio na dvojicu pilota – 60-godišnjeg R.D-a. tadašnjeg zapovjednika eskadrile u 105. lovačko bombarderskom avijacijskom puku RV i PVO i 59-godišnjeg Davora Lukića, pilota u 105. lovačko bombarderskom avijacijskom puku.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.