D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 28.07.2019, Danko Perić: Parastos u Sabornoj crkvi i cveće na grobu Jovana Raškovića

BEOGRAD - Akademiku Jovanu Raškoviću danas je služen parastos u Sabornoj crkvi u Beogradu. Posle parastosa položeno je cveće na njegovom grobu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

O životu i političkim idejama Raškovića govorili su akademik SANU Dragan Škorić, poslanik u Skupštini AP Vojvodine Dragomir Lalić i još nekoliko Raškovićevih saradnika i prijatelja.

Akademik i političar Jovan Rašković (Knin, 5. jul 1929 – Beograd, 28. jul 1992), rano preminuli, svetski ugledni psihijatar i neuropsihijatar, ostavio je veliki trag u krajiškoj i celokupnoj srpskoj politici tragičnih devedesetih godina. Ostao je savest vremena, što uspeva samo retkima.

Rašković je do pred početak građanskog rata u Hrvatskoj živeo u Šibeniku, u kojem je nekoliko godina bio direktor bolnice i Medicinskog centra i stekao međunarodnu slavu stručnjaka u oblasti neuropsihijatrije i psihijatrije. Iz Šibenika je proteran juna 1990. posle peticije koju je potpisalo 30.000 njegovih sugrađana.

Splitska optužnica ga je, u leto 1992. teretila da je od polovine 1990, kao predsednik SDS, „okupljao srpske ekstremiste sklone zloupotrebi legalnog političkog delovanja i inicirao, podsticao i organizovao razne delatnosti upravljene na ugrožavanje teritorijalne ukupnosti Republike Hrvatske“. U njoj je navedeno da je „pisanim i protivustavnim putem pokušao da otcepi dio teritorije Republike Hrvatske i pripoji ga drugoj državi“.

Dobrica Ćosić je o okolnostima u kojima je nastupila smrt njegovog prijatelja, zapisao da Jovan Rašković nije umro od bolesti, iako je imao teške operacije i bio krhkog zdravlja. „On je presvisnuo od patnje zbog srpskog stradanja i građanskog rata u Hrvatskoj. On je umro od infarkta u svojoj kući, u Skadarliji: u stvari, on je izrešetan rafalima u Šibeniku, Kninu, Krajini“.

Imenom Jovana Raškovića nazvana je, pre nekoliko godina ulica u opštini Zemun, u izbegličkom naselju Altina. Njegovo ime nose ulice u nekoliko gradova u Republici Srpskoj (BiH). U Banjaluci je to ulica u naselju Sunce, u Trebinji u Novom Sarajevu su ulice blizu centra. A u Mrkonjić Gradu je Medicinski centar „Dr Jovan Rašković“, koji se nalazi u Ulica Jovana Raškovića bb.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.