D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 06.02.2019, Saopštenje povodom identifikacije srpskih žrtava iz “Oluje”

Prema zvaničnom saopštenju Ministarstva hrvatskih branitelja, juče su na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci šest osoba iz “Domovinskoga rata, koji su ekshumirani na asanacijskim grobljima na području Sisačko-moslavačke i Zadarske županije”.

Pošto se u tom saopštenju ne navode ni imena identifikovanih kao ni njihova nacionalna ni bilo kakva druga pripadnost, Veritas saopštava da su u pitanju osobe srpske nacionalnosti stradale na području bivše Republike Srpske Krajine u toku i nakon hrvatske akcije “Oluja”.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci Čotra Obrada Dragomira (45), duševnog bolesnika, koji je ubijen krajem avgusta 1995. godine u selu Bjelina, opšina Benkovac, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u novembru 2016. godine iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci Vladić Steve Bože (25), iz Slovinaca, opština Sisak, koji je sa dva svoja saborca ubijen 5. avgusta 1995. na području Crkvenog Boka dok su se osobnim vozilom kretali u pravcu Republike Srpske, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u martu 2017. godine iz grupne grobnice Šaš kod Kostajnice.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Momčilović Nikole Jove (54) iz Krša, opština Gospić, koji je 6/7 avgusta 1995. poginuo na području Teslingrada, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2013. godine iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Macut Stevana Jovana (64) iz Pješčanice kod Vrginmosta, kojem se izgubio trag u vrijeme akcije “Oluja”, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u junu 2007. godine iz grupne grobnice u Petrinji.

Veritas za sada ne raspolaže imenima ostale dvojice identifikovanih.

U zadnjih osamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, od čega je do sada identifikovano 1.187 posmrtnih ostataka.

Na VERITAS-ovom spisku nestalih još se nalazi 1.770 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.275 civila, od čega 493 žene. VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesetčetiri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

 

 

 

Beograd, 06.02.2019.

 P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.