D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 12.07.2019, Saopštenje povodom sahrane srpskih žrtava iz “Oluje”

Danas su na mjesnom groblju u selu Rudopolje kod Vrhovina u Lici sahranjeni posmrtni ostatci braće Ilije (57) i Stojana (53) Kordić koji su stradali u hrvatskoj akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine u svom selu.

Njihovi posmrtni ostaci su DNK metodom identifikovani na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu 27. maja ove godine. Oko mjesec i po dana nakon akcije “Oluja”, njihove leševe u bunaru je našao njihov komšija Mile Ivanišević. Obojici su ruke bile vezane. Njihove posmrtne ostatke su pripadnici UNPROFOR-a, iz nepoznatih razloga, pod oznakom NN, pokopali na seoskom groblju, odakle su ekshumirani u oktobru prošle godine.

Ilija Kordić je bio teški invalid (obje ruke su mu amputirane do ispod lakata a gangrena zahvatila i noge, što je posljedica smrzavanja u zimu 1991),  dok je i Stojan imao probleme u razvoju. Živjeli su sa majkom Stakom (82), koja je, kao posljedica šećerne bolesti, bila potpuno slijepa.

Staka se, po jednoj verziji, saznavši da su joj sinovi ubijeni, objesila, a po drugoj, i ona je ubijena iz vatrenog oružja. Njen leš je neko (rodbina kaže onaj ko ju je i ubio) pokopao u njen šljivik, odakle ju je 2003. godine rodbina iz Zagreba (kćerka Nevenka, sa svojom kćerkom Radmilom i zetom Seadom), uz prisustvo nadležnih državnih organa, ekshumirala i prenijela na seosko groblje, gdje je sahranjena pod svojim imenom.

O stradanju porodice Kordić iz Rudopolja kod Vrhovina, izvještavali su UN timovi za ljudska prava, Hrvatski helsinški odbor (HHO) i OSCE, Stakina unuka Radmila, koja je zaposlena u hrvatskoj policiji, obraćala se i policiji i nadležnom tužilaštvu, ali do danas niko nije procesuiran za smrt troje hendikepiranih Kordića.

I Stakina rođena sestra Milka Ivanišević (87) koja je takođe živjela u Rudopolju, nestala je u akciji “Oluja”. Naime, Milka je u proljeće 1995. zbog moždanog udara prebačena u knisku bolnicu “Sv. Sava”, gdje ju je i zatekla “Oluja”, ali joj se ne zna daljnja sudbina.

U selu Rudopolje, po zvaničnim popisima stanovništva, 1991. bilo je ukupno 249 žitelja, od kojih 240 Srba, a po zadnjem popisu iz 2011. godine ukupno ih je bilo 66, bez navođenja nacionalne pripadnosti.

Beograd, 12.07.2019.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.