D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 15.10.2015. – Saopštenje povodom hapšenja Zvezdana Milašina

Juče je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu donijelo riješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Srbije Zvezdana Milašina (1972) iz Batinjana kod Daruvara, zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prema službenom saopštenju DORH imenovanom se stavlja na teret da je 16.09.1991. godine u mjestu Doljani, zajedno sa drugim za sada nepoznatim pripadnicima TO Daruvar u jednoj porodičnoj kući zlostavljali vlasnicu kuće (1951) i njene ukućane, a zazim je silovali.

Na prijedlog ŽDO  sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu osumnjičenom je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, kojeg izdržava u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

Prema informacijama dobijenim od rođaka imenovanog, isti je 12. oktobra ove godine, sa suprugom i ocem, krenuo u Daruvar da produži lične dokumente, i na graničnom prelazu BačkaPalanka – Ilok uhapsila ga je hrvatska policija po internoj policijskoj potjernici.

Od rođaka smo doznali da je imenovani u decembru 1991. godine, zajedno sa većinom Srba sa  područja Zapadne Slavonije izbjegao u Bilje kod Belog Manastira gdje je živio sve do 1997. godine, kada je preselio u Novi Sad.

Imenovani je do sada više puta odlazio u Hrvatsku i u rodno selo i nikad nije imao problema.

U posljednje vrijeme hrvatski organi gonjenja su, prema Veritasovim saznanjima, procesuirali više desetina Srba i pripadnika bivše JNA. Preko pojačanih aktivnosti hrvatskih organa gonjenja vlast u predizbornom periodu dokazuje svoje “domoljublje” i  spriječava povratak prognanih Srba na njihova imanja.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšeno 152 Srbina iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 50 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 19-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 15.10.2015.

P R E D S J E D N I K

                                                                                                                                      Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.