D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 17.08.2015, Saopštenje povodom iznenadne smrti generala Mile Mrkšića u zatvoru u Portugalu [Arhiva]

Među Krajišnicima je neugodno odjeknula vijest o iznenadnoj smrti bivšeg komadanta Srpske Vojske Krajine (SVK) general-majora Mile Mrkšića, rođenog u Vrginmostu, koji je preminuo juče u lisabonskom zatvoru u Portugalu.

Tim povodom Krajišnici okupljeni oko Veritasa njegovoj porodici izjavljuju iskreno saučešće.

Istovremeno postavljaju i pitanje kako je moguće da čovjek sa dijagnozom “astma i fizička iscrpljenost” umre za svega dvadesetak dana po prijemu u bolnicu, odnosno četiri dana po novoutvrđenoj dijagnozi “karcinom pluća”. Kako to da zatvorski ljekari nisu na vrijeme otkrili tako opaku bolest i kako to da, kada je već otkrivena, nadležne zatvorske vlasti nisu obavijestile Haški tribunal, po čijoj odluci je i dospio u lisabonski zatvor, odnosno diplomatsko predstavništvo Srbije, čiji je državljanin.

Taj očiti nemar lisabonskog zatvora i zatvorske bolnice u kojoj je lječen još više iznenađuje kada se zna da je Portugal postao član Evropske unije još 1986. godine, što je pretpostavka i za pravno uređenu državu.

Kako to da su vlasti u Srbiji najavile da će tražiti njegovo premještanje u Srbiju radi lječenja tek kada su mediji objavili apel njegove kćeri, iako su o njegovom stanju obaviješteni petnaestak dana ranije.

Ranije smo preko medija obaviještavani o uslovima u pojedinim zatvorima država EU u kojima su haški osuđenici izdržavali zatvorske kazne – znali smo da su u švedskom zatvoru Biljanu Plavšić maltretirale muslimanke koje su u istom zatvoru izdržavale kaznu; znali smo i kada je general Radislav Krstić teško pretučen u britanskom zatvoru, a znali smo i da uslovi u estonskom zatvoru, u kojem dugogodišnju kaznu izdržava bivši predsjednik RSK Milan Martić, nisu daleko odmakli od staljinističkih gulaga. A prva vijest o uslovima u lisabonskom zatvoru, gdje je od 2012. godine kaznu izdržavao general Mrkšić, došla je do javnosti tek nekoliko dana pred Mrkšićevu smrt.

Do sada je u pritvorskoj jedinici haškog tribunala u Sheveningenu umrlo devet pritvorenika među kojima je sedam Srba (Đorđe Đukić, Slavko Dokmanović, Milan Kovačević, Slobodan Milošević, Momir Talić, Milan Babić i Miroslav Deronjić), dok je general Mrkšić prvi koji je umro van Sheveningena. U broj umrlih nisu uključeni oni koji su zbog podmakle bolesti pušteni iz pritvorske jedinice i ubrzo umrli na slobodi. Inače, Tribunal prema svom statutu ne može izreći smrtnu kaznu, ali i da može teško da bi ih toliko, koliko ih je oboljelo na smrt i umrlo u njegovoj pritvorskoj jedinici, uključujući i smrt Mrkšića u lisabonskom zatvoru, osudio na tu kaznu.

Bilo bi vrijeme da neko odgovara za tolike smrti Haških pritvorenika i osuđenika.

Beograd, 17.08.2015.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.