D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 19.12.2018, Saopštenje povodom identifikacije posmrtnih ostataka 9 srpskih žrtava

Juče su na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci 9 lica srpske nacionalnosti, stradalih na području Sjeverne Dalmacije, Like, Banije i Zapadne Slavonije u 1991. (1) i 1995 (8).

Identifikovani su: Milan Ilije Gnjatović (1920) iz Bilišana, Obrovac; Pejo Stojana Šever (1956) iz Bunića, Korenica; Ljubica Đure Knežević (1923) iz Parčića, Benkovac; Petar Stevana Generalović (1956) iz Žitnića, Drniš; Mile Ostoje Ljiljak (1959) iz Velikog Obljaja, Glina; Nikola Janka Cimeša (1914) iz Svinice, Vojnić; Zorka Dmitra Marić (1955) iz Brezovog Polja, Glina; Milan Bože Banić (1954) iz Mekinjara, Korenica i Pava Nikole Marić-Jovanović (1910) iz Gornje Obriježi kod Pakraca.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci hendikepirane četrdesetogodišnje Zorke Marić, koja je, sa još 8 psihičkih bolesnika i invalidnih osoba, ubijena 8. avgusta 1995. u zgradi osnovne škole u Dvoru na Uni. Žrtve su prvog dana akcije “Oluja”, iz bezbjedonosnih razloga, prebačene iz petrinjske Psihijatrijske bolnice i Doma penzionera u Dvor, za koji se vjerovalo da je u tom trenutku bilo najbezbjednije mjesto u RSK.

Prema “Veritasovim” istraživanjima, pred do zuba naoružanim pripadnicima danskog kontingenta UNPROFORA, pobili su ih pripadnici specijalne izviđačko-diverzantske jedinice HV, kojom je komandovao Matija Ciprić. O ovom, jednom od najstrašnijih zločina tokom ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, Danci, Džordž Larsen i Kasper Vedsmand, snimili su 2015. dokumentarni film “15 minuta – masakr u Dvoru”, kojim se takođe implicira da su taj zločin počinili pripadnici hrvatske vojske. Iako istragu vode i Srbija i Hrvatska, sudski ni do danas nije utvrđeno ko su počinioci ovog gnusnog zločina.

Zorkini posmrtni ostaci su ekshumirani među 160 leševa iz grupne grobnice u Petrinji i ona je prva identifikovana od devet hendikepiranih žrtava iz škole u Dvoru. Zorkina majka, Marić Anka (61), poginula je u septembru 1991. godine od gelera granate ispaljene sa hrvatske strane na Dom penzionera u Petrinji, gdje je boravila od juna iste godine. Njeni posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci osamdesetjednogodišnje Jovanović Pave, koju su u oktobri 1991. na kućnom pragu u selu Gornja Obrijež ubili pripadnici ZNG-a. Njene posmrtne ostatke u njenom dvorištu pokopali su komšije Hrvati, odakle je na zahtjev rođaka i ekshumirana u pojedinačnoj ekshumaciji.

U zadnjih osamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, od čega je do sada identifikovano 1.182 posmrtnih ostataka.

Na VERITAS-ovom spisku nestalih još se nalazi 1.773 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.279 civila, od čega 493 žene. VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još 232 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesettri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

Beograd, 19.12.2018.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.