D.I.C. Veritas

Vesti, 19.12.2018, Veritas: Pronađena prva žrtva užasnog zločina u Dvoru na Uni

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” obelodanio je imena devet Srba koji su juče identifikovani u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, od kojih je Zorka Dmitra Marić (1955) prva identifikovana od devet hendikepiranih žrtava iz škole u Dvoru.

Reč je o ljudima koji su ubijeni na području Severne Dalmacije, Like, Banije i Zapadne Slavonije tokom 1991. i 1995. godine.

Zorka Marić je sa još osam psihičkih bolesnika i invalidnih osoba, ubijena 8. avgusta 1995. u zgradi osnovne škole u Dvoru na Uni.

“Žrtve su prvog dana akcije ‘Oluja', iz bezbedonosnih razloga, prebačene iz petrinjske Psihijatrijske bolnice i Doma penzionera u Dvor, za koji se verovalo da je u tom trenutku bilo najbezbednije mjesto u RSK. Prema ‘Veritasovim’ istraživanjima, pred do zuba naoružanim pripadnicima danskog kontingenta UNPROFORA, pobili su ih pripadnici specijalne izviđačko-diverzantske jedinice HV, kojom je komandovao Matija Ciprić. O ovom, jednom od najstrašnijih zločina tokom ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, Danci, Džordž Larsen i Kasper Vedsmand, snimili su 2015. dokumentarni film ‘15 minuta – masakr u Dvoru', kojim se takođe implicira da su taj zločin počinili pripadnici hrvatske vojske”, navodi se u saopštenju “Veritasa”.

Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao, a posmrtni ostaci Zorke Marić pronađeni su u masovnoj grobnici u Petrinji sa telima još 160 srpskih civila.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci 81-godišnje Pave Jovanović, koju su u oktobri 1991. na kućnom pragu u selu Gornja Obrijež ubili pripadnici ZNG-a, a njene posmrtne ostatke u dvorištu su pokopali komšije Hrvati.

Prema podacima “Veritasa” u poslednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, od čega je do sada identifikovano 1.182 posmrtnih ostataka.

- Na našem spisku nestalih još se nalazi 1.773 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991-1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.279 civila, od čega 493 žene. “Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još 232 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba – ističe Savo Štrbac, predsednik ove organizacije.

Juče su u Zagrebu identifikovani:

Milan Ilije Gnjatović (1920) iz Bilišana, Obrovac; Pejo Stojana Šever (1956) iz Bunića, Korenica; Ljubica Đure Knežević (1923) iz Parčića, Benkovac; Petar Stevana Generalović (1956) iz Žitnića, Drniš; Mile Ostoje Ljiljak (1959) iz Velikog Obljaja, Glina; Nikola Janka Cimeša (1914) iz Svinice, Vojnić; Zorka Dmitra Marić (1955) iz Brezovog Polja, Glina; Milan Bože Banić (1954) iz Mekinjara, Korenica i Pava Nikole Marić-Jovanović (1910) iz Gornje Obriježi kod Pakraca.

Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.