D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 29.05.2017., Saopštenje sa suđenja Draganu Vasiljkoviću

I danas je, pred Županijskim sudom u Splitu, nastavljeno suđenje za ratni zločin Draganu Vasiljkoviću zvanom „Kapetan Dragan“, saslušanjem svjedoka odbrane video linkom iz Beograda.

S obzirom da je sud odlučio da se svjedoci saslušavaju vanraspravno, iako javnost nije isključena, u sudnicama u Splitu i Beogradu ne prisustvuju predstavnici medija. Od našeg izvora, koji neposredno prati glavni pretres, doznajemo da su danas saslušana još trojica svjedoka na okolnosti događaja u Glini od 26. jula 1991. godine.

Svjedok Stanko Letić, pukovnik u penziji, u inkriminirano vrijeme komadant oklopnog bataljiona JNA, naveo je da su krajem juna 1991. ZNG i hrvatska policija, sa oko 350 pripadnika, među kojima je bilo i pripadnika specijalnih diverzantskih jedinica, napale Glinu, zbog čega je dobio naređenje da sa jednom tenkovskom četom uspostavi red u tom gradu. Većinu pripadnika hrvatske vojske i policije istjerali su u prigradsko naselje Jukinac, dok je u policijskoj stanici u gradu ostao manji broj policajaca. Tenkove je po gradu rasporedio tako da su činili tampon zonu između sukobljenih strana. U narednih mjesec dana iz kuća u Jukincu hrvatska vojska i policija je pucala prema gradu, odakle su uzvraćali po kućama iz kojih se pucalo.

Svjedok Bogdan Jednak, u inkriminirano vrijeme žitelj Gline i član štaba TO, naveo je da je krajem jula 1991. cilj napada bila stanica milicije u Glini, koja je i osvojena od srpske strane. Takođe je iskazivao o teškim uslovima za život i o strahu koji je postojao kod stanovništva toga kraja.

Svjedok Josip Kovačević, Hrvat po nacionalnosti, u inkriminirano vrijeme živio u Glini i bio raspoređen u štab TO na formacijsko mjesto pomoćnika komadanta za obavještajne poslove. Sjeća se da je prilikom ulaska specijalnih jedinica Hrvatske ubijena njegova tašta i ranjena njena snaha. Sjeća se da je Kapetan Dragan došao s manjim brojem specijalaca koji su sudjelovali u sukobu s policijom smještenom u Policijskoj stanici u Glini.

Očekuje se da će sutra video linkom iz Beograda svjedočiti još nekoliko svjedoka odbrane.

 

Beograd, 29.05.2017.

 

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.