D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 01.10.2013., Savo, do kad? Suludog majora JNA koji je pobio jedanaest branitelja Veritas naziva prvim srpskim herojem!

Zaboravni Veritas Save Štrbca podsjećajući na “heroja”, majora Milana Tepića koji je ‘91. digao skladište puno eksploziva u zrak pri čemu je i sam poginuo, izostavio je još jedan detalj – pri tom činu poginulo je jedanaest pripadnika ZNG-e!

Veritas, dokumentacijsko – informacijski centar pod okriljem Save Štrbca smatrao je za shodno na svojim stranicama obilježiti 22-godišnjicu smrti “posljednjeg narodnog heroja Jugoslavije i prvog heroja Republike Srpske”.

Riječ je majoru Milanu Tepiću koji je, ne želeći hrvatskoj vojsci prepustiti vojarnu u Bjelovaru, digao u zrak skladište oružja pri čemu je poginuo zajedno sa jedanaest branitelja.

Njegovo ime danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske je ustanovila poseban Orden za zasluge u ratu. Veliki heroj, barem što se Srba tiče.

S druge strane, sasvim je jasno kako je riječ o rastrojenom zločincu iz Bjelovara koji je iz Prijedora dragovoljno došao u Hrvatsku da bi spriječio prodor, kako Veritas piše, “hrvatskih paravojnih formacija” u vojarnu. Njegova zadaća bila je čuvanje i obrana skladišta streljiva koje je odbio dragovoljno predati prilikom čega se odlučio na posve bezuman čin dizanja skladišta u zrak! Ovaj samoubilački potez kojim je 29.09.1991 sa sobom u smrt odveo branitelje Vladimira Makar, Sinišu Paunović, Dražena Pervana, Ivana Cvrtila, Eduarda Kukala, Stevu Legčević, Nikolu Petrić, Maria Šimić, Ivana Trogrlić, Marka Tukerić i Milana Vuković prošao bi i gore jer je ludi major uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Za neke dakle, heroj – nekima zločinac. Pojedini hrvatski mediji ovih su se dana dostojanstvenim natpisima i s naročitim pijetetom prisjetili pogibije jedanaest pripadnika ZNG-e i odali im počast. Veritas je iskoristio priliku prisjetiti se velikog heroja koji je sam u okruženju odbio predati ono što su mu dali na čuvanje i istaknuti hrabri čin samoubojstva poremećenog majora, pri čemu su zaboravili istaknuti jedan detalj. Milan Tepić toga je dana eksplozivom pobio jedanaest hrvata.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.