D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 08.05.2018, UHIĆEN RATNI ZLOČINAC STEVAN BUDAČ!

U subotu 05. svibnja ove godine, u luci Galati na Dunavu, rumunjska policija uhitila je Srbina Budač Stevana (51), osumnjičenog za počinjenje ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na području Batine kod Belog Manastira.

Osumnjičeni je u vrijeme uhićenja bio zaposlen kao mehaničar na održavanju brodskih motora na brodu u vlasništvu firme “Petrol”. Stevan Budač je živio u mjestu Batina pored Belog Manastira do 1993. godine, kada je sa obitelji prešao u Kikindu, u kojoj živi i danas. Posjeduje srpsko državljanstvo, a do sada je više puta ploveći na raznim brodovima duž Dunava prolazio kroz razne europske države bez ikakvih problema.

Prema dokumentaciji rumunjskog suda, proizilazi da je 05. svibnja izdano upozorenje na osnovu europskog naloga za uhićenje od strane Okružnog suda u Osijeku. Stevan Budač se tereti da je u razdoblju od kolovoza 1991. do jeseni 1995. godine u mjestu Batina, tijekom okupacije dijela Hrvatske teritorije od strane JNA i drugih paravojnih grupa, kao član paravojne grupe zvane “Štab TO” s ciljem generalnog plana etničkog čišćenja na zauzetom teritoriju, sudjelovao u terorističkim akcijama protiv Hrvata i Mađara, uključujući sprječavanje i ograničavanje njihovog slobodnog kretanja, premlaćivanja i drugih formi zlostavljanja. Tužba navodi protjerivanja Hrvata i Mađara te sudjelovanje u miniranju kuća radi zastrašivanja i protjerivanja stanovništva. Osim toga, Budač se tereti da je dana 9. rujna 1991. godine, zajedno s još jednom osobom pucao i bacao granate na kuću Antuna Vidovića, a zatim 17.09.1991., sa još dvojicom krvnika, uhitio i ispitivao Marina Samodvorca. Nakon što su ga pretukli, vodili su ga krvavog kroz selo i zatim ga odveli dalje od kada mu se gubi trag.”

„Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Ured Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhićeno 168 Srba, od kojih su 59 prebačenih u Hrvatsku. Od tih 59, do sada je protiv 23-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv osoba sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske”, kaže Savo Štrbac koji je ovo uhićenje nazvao „otvaranjem proljetnog lova na Srbe”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.