D.I.C. Veritas

Dnevno.hr., 14.01.2014., SRBI POLAKO PRIZNAJU: ‘HDZ nam je bio bolji od SDP-a. Vjerujemo u Kolindu!’

“Odnosi između Srbije i Hrvatske toliko su loši da Srbima ne može biti gore. Ti odnosi su pogoršani za vrijeme prethodne vlasti Josipovića i gori su nego kad je na vlasti bio HDZ”, tvrdi Štrbac, a slaže se i Jovan Ajduković, predsjednik srpske stranke u Hrvatskoj.

Iako se Vlada zajedno sa bivšim predsjednikom često razmahivala pričama o brizi za nacionalne manjine u Hrvatskoj, čini se da to baš i nije tako. Jedna od rijetkih “pobjeda” koje su pripisivali sebi, a nedostatak istog zamjerali HDZ-u, misleći pritom na skrb o manjinama, sve se više ispostavlja netočnom što potvrđuje upravo jedna od manjina u Hrvatskoj – srpska.

I sam Savo Štrbac, “istjerivač pravde” iz Srbije koji se u sklopu Veritasa bavi istraživanjem ratnih zločina i njihobog procesuiranja, zaključio je ovako:

- Odnosi između Srbije i Hrvatske toliko su loši da Srbima ne može biti gore. Ti odnosi su pogoršani za vrijeme prethodne vlasti Josipovića i gori su nego kad je na vlasti bio HDZ. Dovoljno je spomenuti antićiriličnu histeriju u Vukovaru, koja je bila i antisrpska, pa koncerte Thompsona, na kojima su desetine ljudi uzvikivale “Srbe na vrbe”. Razbijane su i glave povratnicima i uništavana njihova imovina – kazao je Štrbac, ali je ipak naglasio da Grabar Kitarović, kao političarka od karijere, možda može popraviti te odnose.

Jednako tako, u Kolindu, ali i u HDZ je vjerovao i vjeruje Jovan Ajduković, predsjednik srpske Naše stranke sa sjedištem u Vukovaru koji kaže:

- Sklon sam HDZ-u, a to sam u nekoliko navrata izjavljivao. U vrijeme njihove vlasti, ovdje u Vukovaru nije bilo “bratstva i jedinstva”, ali je bilo korektne suradnje. Srbi su dobili najviše upravo u doba HDZ-a, ja sam toga svjestan, a nadam se da će to shvatiti i ostali Srbi u Hrvatskoj. Ja sam domicilni Srbin koji ne dopušta da o njegovoj sudbini odlučuju djeca koja ne žive ovdje i da svojim glasom utječu na moju djecu. Smatram da se ćirilicom digla magla kako bi se prikrili neki drugi nedostaci. Ćirilica u ovom momentu ovdje uopće nije potrebna. Trebalo se pričekati, pa vidjeti… Treba li je uvesti, tko je i u kolikoj mjeri želi. Ja jednostavno nemam srpski predznak i zato moja stranka nije primljena u koaliciju srpskih stranaka. Ali, teško kao takav mogu doprijeti do javnosti – izjavljivao je za naš portal Ajduković, teški politički neprijatelj Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića koji mu je jako zamjerio “ljepljenje Kolindinih plakata i uvjeravanje mještana Borova da je ona najbolji izbor za njih”.

Jovan Ajduković je i prije nego li je Pupovac dao podršku bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću, bio siguran da će to učiniti:

- Tvrdim da će Milorad Pupovac podržati Ivu Josipovića. On će, bez sumnje, izabrati lijevu opciju i iako je s Josipovićem u lošim odnosima, radi svoje dobrobiti dat će mu podršku. On takvu politiku vodi cijeli život. Ja mogu reći da je njegova inteligencija neosporna jer sam nekoliko puta bio u njegovom društvu pri čemu se on pokazao kao vrlo ugodan sugovornik. Međutim, svako lice ima naličje… Riječ je o osobi koja kroz svoj politički život pokušava objediniti niz segmenata i tako se nametnuti kao sveprisutni lider. On zastupa srpsku nacionalnu manjinu, zastupa antifašiste, bavi se bankarstvom… Jednostavno, zagospodario je svim područjima – rešeta nemilice Ajduković po Pupovcu ne skrivajući zadovoljstvo pobjedom Kolinde Grabar Kitarović.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.