D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 30.05.2014., Preuzet će Vukovar? Ujedinjeni Srbi jači nego ikad izlaze na izbore, predvodi ih Stanimirović, traže glasačke listiće na ćirilici!

Za očekivati je prije izbora dodatan porast tenzija u gradu koji je ionako prepun prepun političkih, etničkih te vjerskih tazilaženja. Tome bi mogao pridonijeti i zahtjev Srpskog demokratskog foruma koji očekuje da se glasački listići u Vukovaru tiskaju i na ćirilici.

Bliže se prijevremeni izbori za članove Gradskog vijeća i gradonačelnika u gradu Vukovaru. Nered i nesređenost koji je za sobom ostavio bivši gradonačelnik i novi kandidat Željko Sabo, planiraju počistiti pripadnici srpske nacionalne manjine koji su, čini se, ove izbore shvatili ozbiljnije od drugih.  Poučeni i okuraženi uspjehom Milorada Pupovca koji je svojom kampanjom “pomeo” konkurenciju s koalicijske liste i gotovo ušao u EU parlament, Srbi u Vukovaru shvatili su da im njihova poznata stranačka razjedinjenost baš i ne ide na ruku. Stoga su se ujedinili. Sporazum o koaliciji potpisali su Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, Srpske narodne stranke Zoran Kojić i Nove srpske stranke Svetislav Lađarević.

“Bez nas nakon prijevremenih izbora niti niti jedna vlast neće moći funkcionirati”, kazao je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković i nadodao:

“Do sada smo bili razjedinjeni. Vjerujemo da će ovo objedinjavanje političkih stranaka i glasova sa srpskim predznakom imati i određeni psihološki učinak na naše birače”. Zajedničku listu za Gradsko vijeće predvodi bivši gradonačelnik ratnog Vukovara, Vojislav Stanimirović, a za novog gradonačelnika kandidirao se Dragan Crnogorac. Osim što se srpska nacionalna manjina nakon dugo vremena odlučila osnažiti ovom koalicijom, na ruku im ide pad Željka Sabe koji je na proteklim izborima mahom od Srba dobivao glasove. Sada će se, po svemu sudeći, ti glasovi preliti u glasačku kutiju koalicije ovih triju srpskih stranaka i time ozbiljno ugroziti ostale kandidate. Da su Srbi ozbiljni glasači koji se u velikom broju odazivaju na izbore, pokazala je, kako smo već rekli, činjenica da je Pupovac na parlamentarnim izborima bio odmah iza Tonina Picule. Vojislav Stanimirović ne krije oduševljenje ovom koalicijom i kaže:

“Izuzetno sam zadovoljan ovim današnjim činom. Nakon više godina uzastopno, konačno nećemo rasipati glasove srpskih birača. Bit ćemo homogeni, a time ćemo imati i jaču političku moć i uticaj za rješavanje brojnih problema srpske zajednice u Vukovaru”, samouvjeren je Stanimirović čije ime u Vukovaru nosi vrlo neugodan predznak “onoga koji je vladao gradom u ratu”, ali i onoga za kojeg mnogi svjedoci tvrde da u tom ratu baš i nije bio bezazlen. Za očekivati je, stoga, dodatan porast tenzija u gradu koji je ionako prepun prepun političkih, etničkih te vjerskih tazilaženja. Tome bi mogao pridonijeti i zahtjev Srpskog demokratskog foruma koji očekuje da se glasački listići u Vukovaru tiskaju i na ćirilici:

- Imajući na umu činjenicu da srpska nacionalna manjina u Vukovaru još uvijek ne može u potpunosti koristiti svoje zajamčeno pravo na službenu upotrebu jezika i pisma, te je izložena pritiscima kako bi se dotično pravo ukinulo i time narušila manjinska zaštita u RH kao i međunarodni sporazumi vezani za zaštitu prava nacionalnih manjina kojih je RH potpisnica, pozivamo političke stranke i organizacije civilnog društva u Vukovaru da podrže inicijativu Srpskog demokratskog foruma i podnesu prijedlog DIP-u za provođenje dvojezičnosti u izbornom procesu na predstojećim prijevremenim izborima u Vukovaru – kazano je između ostalog u dopisu koji je SDF poslao DIP-u, ali i medijima.

Ozbiljne nakane ovih triju srpskih stranaka koje su “izgladile nesuglasice” i koalirale samo kako bi polučile izborni uspjeh i preuzele upravljanje Vukovarom, relano su ostvarive. Koalicija HDZ – HSP dr. AS – HSS na ovim predstojećim lokalnim izborima u Vukovaru kao kandidata za gradonačelnika ima Ivana Penavu koji je uzdanica mnogih Vukovaraca. Penavi je titula gradonačelnika na prošlim izborima izmakla za dlaku i završila u rukama Željka Sabe koji se, za nevjerovati, opet uključio u utrku za gradonačelničko mjesto, i to kao nezavisni kandidat. Sabo, međutim, nakon svega nije nikakva prijetnja. Penavi. Prijetnja bi mogla biti osnažena trojka.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.