D.I.C. Veritas

DORH, 27. 2. 2018. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1961.) i osobe bez državljanstva (1963.) zbog počinjenja kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (27. 2. 2018.)

Okrivljenike se tereti da su 6. siječnja 1992. oko 19,30 sati u Petrinji, tijekom oružanog sukoba između paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine s jedne strane i regularnih oružanih snaga Republike Hrvatske s druge strane, prvookrivljenik kao pripadnik milicije tzv. Republike Srpske Krajine i drugookrivljenik kao pripadnik srpskih paravojnih formacija; postupali suprotno odredbama čl. 32. i čl. 147. Konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. te odredbama čl. 75. st. 2. Dopunskog protokola ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I) od 8. lipnja 1977. Tereti ih se da su ušli u kuću bračnog para hrvatske nacionalnosti te im naredili da izađu i sjednu u osobno vozilo, nakon čega su ih odvezli u selo Joševica u blizini Petrinje, gdje su im naredili da izađu iz vozila, a potom u njih ispalili iz vatrenog oružja više hitaca zadavši im prostrijelne i ustrijelne rane. Oboje oštećenika preminulo je na mjestu događaja uslijed zadobivenih ozljeda.

Prvookrivljenika se tereti da je 22./23. prosinca 1991. u Petrinji, tijekom oružanog sukoba između paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine s jedne strane i regularnih oružanih snaga Republike Hrvatske s druge strane, kao pripadnik milicije tzv. Republike Srpske Krajine, postupao suprotno gore navedenim odredbama odnosno da je ušao u kuću obitelji hrvatske nacionalnosti te iz vatrenog oružja iz neposredne blizine pucao u civile hrvatske nacionalnosti zadavši im prostrijelne rane. Troje civila preminulo je na mjestu događaja zbog zadobivenih ozljeda.

U optužnici je predloženo da se protiv drugookrivljenika produlji istražni zatvor temeljem članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku.

PO SAZNANJIMA VERITAS-A:

1. optuženi je Dragan Perenčević (1961)

2. optuženi je Slobodan Mutić (1963)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.